Recept: Garlicky Räkor Scampi

(Bildkredit: Karla Conrad)

“Forrest Gump” är en av mina favoritmatfilmer. Vad? Tror du inte att det är en matfilm? Det är helt en matfilm. Det gav världen Bubba och gav röst till min kärlek till räkor. Jag hade aldrig relaterat till en karaktär tills jag bevittnade räkor talet av en Benjamin Buford “Bubba” Blue. Så mycket räkor så många möjligheter. Ångad räka, räkor, räkor, räkor och räkor – alla otvetydigt tillfredsställande. Men den räkor som någonsin kommer att ha mitt hjärta är räkorskampi. Så gör jag det till lunch.

Första gången jag hade räkorskampi var det en del av en frusen måltid från Pacific Island-versionen av Costco. Det var bagged upp och frusen, men levererade smöriga, garlicky räkor på mindre än 10 minuter – lägg bara till pasta! Sedan började jag laga mat och upptäckte att räkorskampi är lika lätt att göra från början.

Detta recept lagar ganska snabbt, så var noga med att börja vattenkokningen innan du ens börjar på resten. Jag använder frusna räkor här för att det är ett protein som inte visar nedbrytning i kvalitet vid frysning, vilket gör det till en praktisk häftklamma att ha till hands för snabba luncher (eller middagar) som den här. Annars räknar du med detta som ett ganska klassiskt uttryck av räkorskampi – bara med mer vitlök och en hint av värme.

Ännu mer, det värmer väl, så om du gör ett parti av detta till lunch, kan du räkna med att varje sista förkroll är lika bra som den första. En lyckligare skrivbordslunch väntar på dig!

Garlicky Räkor Scampi

Serverar 4 till 6

 • 1 pund

  linguini

 • 1 pund

  stora räkor, skalade och deveinerade (21 till 25 räkor)

 • 5 matskedar

  osaltat smör, uppdelat

 • 5 matskedar

  olivolja, uppdelad

 • 2

  sjalottor eller 1/2 lök, fint tärningar

 • 4 till 5 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 3/4 kopp

  torrt vitt vin (som en Sauvignon Blanc)

 • 1

  citron, juiced och zested

 • 1/4 kopp

  persilja, finhackad

 • 1/4 tesked

  kajenn

 • parmesan-

Koka pasta enligt förpackningsanvisningar till bara al dente. Reserv 1/4 kopp pasta vatten innan du dränerar. Lämna pasta i sikt tills det behövs.

Under tiden värm 3 matskedar varje smör och olivolja i en djup stekpanna över medelhög värme och sauté sjalottor och vitlök tills genomskinlig.

Tillsätt räkor till stekpanna och laga bara tills rosa på båda sidor. Ta bort till en skål. Rör i vinet och citronsaften. Koka upp och sänk sedan värmen till en simmer tills den minskas med hälften. Blanda kvar resterande smör och olivolja tills de är kombinerade.

Öka värmen på stekpanna till medelhögt. Kasta i persilja, cayenne och citronskal, rör om tills bara kombinerat.

Arbeta snabbt, tillsätt pasta, vatten och räkor till stekpannan, kasta tills pastaen är belagd och vatten har avdunstats.

Receptanteckningar

För uppvärmning: Tillsätt ca 1 matsked vatten innan mikrovågsugn i 2 minuter på högt.