Recept: Garlicky Grillad Kale Salad med grillat bröd

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Låt oss säga att du har erövrat den råa kale salladen. Kanske du masserar det, kanske du inte, men det är definitivt ingen överraskning längre att sätta dig ner till en stor skål med råa, mörka gröna och chow down. Men kanske nu är du lite uttråkad. Du vill ha något mer – ett recept för att imponera på dina kale-loving vänner och skaka dig ur din salladsdrift i sommar. Smoky och garlicky, prydda med bitar av grillat bröd, denna grillade kale sallad är den.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Jag började göra grillade kale sallader kort efter att ha upptäckt undran som är grillad kale. Om du någonsin har gjort kaleflisar vet du magiken att exponera kale för intensiv, torr värme: de tidigare hårda lövna skarpa upp, blir brunade och beroendeframkallande knäckiga vid kanterna. Grilling Kale producerar löv som är krispiga och förkolnade i vissa fläckar, ömt och tjuv i andra – och medan de gör ett bra mellanmål rakt ut ur grillen, klä dem och sätta dem i en sallad är värt det extra steget. Även om du förlorar det mesta av krisen intensifierar den rökiga smaken efter att bladen är klädda, gör en kale sallad som smakar som ingen annan.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Det enda mer spännande än grillat kale kan vara grillat bröd. Även om det verkar som förhärdat rostat bröd, gnidade en bit bra bröd med lite olja och salt, sedan grillad tills knasig och randig svart, är inte toast. Det är så mycket mer än rostat bröd. Efter grillning fortsätter brödet mjukt och lite snett i mitten och suger upp lite smakfullt dressing utan att bli fuktig. Jag kommer inte att skylla dig för att rooting runt i kale för extra bitar av bröd medan dishing upp din andra hjälp.

En liten tårta, mycket garlicky, med en ovanlig rökig smak, det här är en kale sallad att ta med till nästa sommarpotluck eller göra på nästa bakgårdsbrygga. Om inget annat kommer det att få dig ur en råkålssallad – för de närmaste månaderna, åtminstone.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)


Garlicky Grillad Kale Salad med grillat bröd

Serverar 4 till 6

 • För salladen:
 • 2 klasar

  (ca 1 pund) kale, tvättas och torkas

 • 3 matskedar

  grapeseed eller annan hög värmeolja, uppdelad

 • 1/4 tesked

  salt, plus mer för bröd

 • 2

  tjocka skivor surdegbröd (ca 3/4 tum tjock)

 • 1

  liten vitlöksklyfta

 • 2 matsked

  rakad parmesan (valfritt, se Receptanteckningar)

 • För förbandet:
 • 1

  stor vitlöksklyfta

 • 2 matskedar

  citron juice

 • 1/4 tesked

  salt-

 • 2 matskedar

  extra virgin olivolja

Klipp ut och kassera stammen och den centrala ribban från varje kaleblad. I en stor skål slänga kalebladet med 2 matskedar grapsolja och 1/4 tsk salt tills löven är jämnt belagda med olja. Gnid båda sidorna av brödet med den återstående matskeden grapeseed olja och strö med lite salt. Gnid den lilla vitlöksklyftan över båda sidorna av brödet.

Förvärm en grill eller grillpanna till hög värme. Arbeta i satser, grilla kalebladet till brunt och krispigt på båda sidor, cirka 30 sekunder till 1 minut per sida. Grilla brödet tills det är skarpt och lättkolat på båda sidor, 1 till 2 minuter per sida. Grovhacka de gröna bladen i bitbitar och placera dem i en stor skål. Skär brödet i stora kuber och lägg åt sidan.

För att göra dressingen, rista den stora vitlöksklyftan med en mikroplan (eller använd en vitlökspress) och kombinera med citronsaften och 1/4 tsk salt i en liten skål. Långt vispa i olivoljan. Häll dressingen över den hackade kanalen och kasta till kappan. Tillsätt brödbitar och kasta. Överför till en serveringsfat eller skål och garnera med osten, om så önskas.

Receptanteckningar

Jag använde en grönsaksskalare för att raka tunna skivor av parmesan för att garnera den här salladen, men jag tycker att det är lika gott – och bra för veganätare! – utan osten.

Jag använde toskanska kale i sallad avbildad, men curly kale fungerar lika bra.

Liksom många kale sallader, håller detta recept gott. Om du planerar att göra det i förväg, håll brödkubinerna separata och kasta dem med kale strax före servering.