Recept: Fransk Choklad och Päron Clafoutis

Franska har en så förnuftig inställning till frukost: Choklad är helt acceptabel under de rätta omständigheterna. Förmodligen den mest kända av dessa acceptabla choklad-till-frukost-situationer är den ikoniska chokladkronan.

Men det finns ännu ett sätt att du kan omfamna choklad vid frukostbordet tack vare franska: choklad clafoutis.

(Bildkredit: Lauren Volo)

En snabb och enkel chokladkaka för efterrätt (eller frukost)

I denna clafoutis – en enkel fransk efterrätt som är delkaka, delmjölk och all lätthet – päron och choklad är parade ihop som den ultimata kombinationen för obestämd. När du bara inte kan bestämma mellan en fruktbaserad efterrätt eller en mörk chokladbehandla, levereras denna lättillgängliga efterrätt på båda.

Om du inte har introducerats till clafoutis, det finns ingen bättre tid än nu. Den franska efterrätten är gjord av en smet som liknar crêpes eller holländska barn – det är äggrika, med bara en prydnad mjöl och bakar upp för att vara lätt och custardy.

Parning Choklad och Päron

Jag kom först över parning av choklad och päron i Italien, där det är vanligare att se matchen flirta med varandra. En bit av en enkel kaka prydd med bitar av både mörk choklad och päron, och jag såldes. Söta, saftiga päron är den perfekta folien för rik choklad – frukten balanserar chokladens intensitet utan att minska dess dekadens.

Medan clafoutis oftast är smakad med något annat än ett stänk av vanilj-extrakt eller ett rost av citronskal, eller fyllt med sommarfrukt som körsbär, tar den enkla smeten bra på att bli vinterniserad. Därför fungerar choklad- och pärjekombinationen så sömlöst här. Några skedar av kakaopulver blandade i smeten gör en rik chokladbas som kramar de saftiga pärlskivorna som bakar.

Chokladljus nog för frukost

Denna clafoutis är en ödmjuk behandling som smakar dekadent, men lyckas ändå att känna ljus – även med den generösa handfulla chokladbitar som ströks ovanpå (för god del, förstås). Det betyder att medan det är en folkmassig efterrätt, speciellt när det fylls med vispgrädde eller vaniljglass, fungerar det också till frukost när dagen kräver något sött. Bara hoppa över isen till förmån för grekisk yoghurt och påminna dig om att det finns frukt.

Choklad och Päron Clafoutis

Serverar 6 till 8

 • 1 matsked

  osaltat smör

 • 1 kopp

  helmjölk

 • 1/2 kopp

  strösocker

 • 3

  stora ägg

 • 1 tesked

  vanilj extrakt

 • 1/3 kopp

  allround mjöl

 • 2 matskedar

  osötat naturligt kakaopulver

 • 1/4 tesked

  kosher salt

 • 1 pund

  fast men mogna päron (som Comice eller D’Anjou, ca 2 stora), skalade, kärnas och skivas

 • 3 ounces

  bittersweet choklad, grovhackad (ca 1/2 kopp)

Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värm till 400 ° F. Belägga en 10-tums gjutjärnspis med smöret och lägg åt sidan.

Placera mjölken, sockret, ägg och vanilj i en mixer eller matberedare som är utrustad med bladfästet och bearbeta tills smeten är jämn, ca 20 sekunder. Tillsätt mjöl, kakaopulver och salt och puls tills de bara har införlivats, 5 till 7 pulser.

Ordna pärlskivorna i ett enda lager i den färdiga panelen, flätade ut i en cirkel. Häll smeten jämnt över päron, och skölj sedan den hackade choklad på toppen.

Baka tills clafoutis är inställd, puffad och ljusguldbrun runt kanterna, ca 35 minuter. Placera stekpannan på ett trådställ och låt svalna i 15 minuter. Skär i kilar eller skopa och servera varma.

Receptanteckningar

Lagring: Förvara rester i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 4 dagar. Uppvärm i en 300 ° F ugn tills den värms igenom.