Recept: Förberedd bakad grekisk omelett

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Spenat och feta gör ägg ännu bättre med en ny, salt och krämig spark. Men med denna gryta med gryta i morgonen är det bara början. Förutom massor av gröna grönsaker och bitar av smulad ost, är denna gryta snurrade med doftande, fräsch dill, sötrött peppar och en Doppon-duck för en subtil tang. Efter din första bit kan du börja undra vad det här påminner dig om – det är spanakopita, vänner.

Förberedd bakad grekisk omelett: Titta på videon

En grekisk-inspirerad Make-Ahead Egg Casserole

Skönheten i denna ägggryta i frukost sträcker sig långt utöver dess vegetabiliska fyllning och förmåga att mata en folkmassa med lätthet. Vad jag älskar lika mycket är maträttens framtidspotential.

Alternativet är att sauté grönsakerna, rör i örterna och sätt på påfyllningen i kylen fram till tre dagar framåt tills du är redo att montera och baka helt. Alternativ två är att förbereda och montera hela saken natten innan, så allt som är kvar att göra på morgonen popar grytan i ugnen. Du kan till och med frysa obakad gryta i flera månader – du behöver bara lägga till lite extra tid när du bakar.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Som med alla recept jag gör med feta, kan jag inte rekommendera att börja med ett feta block tillräckligt starkt. Ja, de smuliga grejerna är praktiska, jag ger dig det, men när det gäller kvalitet och smak, kan ett bra feta block (gå för dem som säljs i saltlake) inte slå för sin färska, uttalade smak.

Testerens anteckningar

Jag tror fast på att ha en stor ägggryta i din bakficka som också kan göras före tid är hemligheten för att erövra frukost. Den här versionen har snabbt blivit min nya favorit. Den är fylld med grönsaker och har tillräckligt med feta och hackad färsk dill för att inspirera din nästa semester till Grekland. Jag lade till möjligheten att använda frusen spenat i stället för färskt, om du råkar ha redan borttagen i din frys.

sheela, Januari 2018

Spenat och Feta Egggryta

Serverar 8


1 matsked olivolja, plus mer för bakfatet


1/2 medelgul lök, tärningar


1/2 medium röd paprika, kärnad, utsäde och tärningar


1 1/2 tsk kosher salt, uppdelad

6 uns baby spinat (ca 6 koppar packade), eller 8 ounces fryst spenat, tinas, dräneras och pressas väl för att ta bort vätska

2 vitlöksklyftor, malet


2 msk hackad färsk dill


12 stora ägg


2 koppar hel eller 2% mjölk


1 matsked Dijon senap


1/4 tesked nybakad svartpeppar


4 uns fetost, smulad (ca 1 kopp)

Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värm till 375 ° F. Belägga en 9×13-tums bakfat med olivolja.

Värm oljan i en stor stekpanna över medelvärme tills den skimrar. Tillsätt lök, peppar och 1/2 tesked saltet. Koka, rör om ibland, tills mjukad, ca 5 minuter. Tillsätt spenat och vitlök, och kasta tills det blöts och nästan all vätska förångas, ca 3 minuter. Avlägsna från värmen och rör i dillen. Överför till bakpannan och sprid i ett jämnt lager.

Placera ägg, mjölk, senap, kvarvarande tesked salt och peppar i en stor skål och vispa tills äggen är helt brutna och införlivade. Häll över spenatblandningen i bakningsskålen. Stänk jämnt med feta.

Baka tills toppen är ljusguldbrun och en kniv i mitten kommer ut ren, 40 till 45 minuter. Låt svalna i 5 minuter före skivning.

Receptanteckningar

Gör framåt: Grytan kan monteras, täckas tätt med aluminiumfolie och kylas över natten före bakning. Avtäck före bakning.

Frysning: Grytan kan också frysas obakad. Täck hårt med aluminiumfolie, linda i plastfolie och frys i upp till 3 månader. Tina över natten i kylskåpet, fortsätt sedan med bakning avtäckt enligt instruktionerna. Beroende på hur frusen grytan är, kan det ta upp till 1 1/2 timmar bakningstid. kontrollera efter 1 timme.

Lagring: Rester kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 4 dagar.