Recept: Firecracker Räka Skewers

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

För en middag som eldig som grillen som den är lagad på, se inte längre ut än eldfasta räkspett. Dessa räkor grillas och glasas med en kryddig söt marinaden som får dig att slicka fingrarna och nå åtminstone en.

Firecracker Räka Skewers: Titta på videon

Fallet för frusna räkor

Om du inte kan lukta havet och känna sin bris på din hud, är din bästa satsning på att köpa räkor i frysen gången. Där hittar du påsar märkta “IQF” eller individuellt snabbfryst räkor. Dessa räkor är frysta dagen då de fångas, vilket gör dem fräschare än räkorna som visas på skaldjursdisken. (Dessa “färska” räkor är sannolikt de från frysen, upptintade för visning.)

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Medan det inte finns någon standard för räkorstorlekar (varje märke har sitt eget sortiment), anger frysta påsar ofta hur många räkor som utgör en pund. Ju mer räkor per pund, desto mindre räkor och vice versa. För dessa spettar, välj räkor i 20 till 25 / lb. räckvidd. På det sättet kommer du inte att hitta dig själv (och eventuellt överkokande) super-små räkor.

Hur man gör den bästa brandsläckaren

Basen på denna kryddiga marinade är – du gissade den – het sås. Jag använder Frank’s RedHot för sin klassiska cayenne-smak och eldig röd nyans, men gärna använda din favorit. Brunt socker och äppelcidervinäger balanserar marinaden med en touch av sötma.

Tina den frusna räken helt och klistra dem torr innan du lägger till marinaden (eventuellt is på räkan kommer att tunna det). Efter en dunk i räka marinaden, böja dem tills de liknar bokstaven “C”, och dra sedan spetsen igenom. Detta förhindrar att de spinner runt på spettarna när du vrider dem på grillen.

När räkorna är gängade, häll den resterande marinaden i en kastrull och värm den på grillen för att tjockna upp den. Bara några penslar av såsen och räkorna blir glänsande, klibbiga och kryddiga. Servera rakt från spett, sprid över ris eller häll i en taco. Vad du verkligen behöver är en kall dryck eller en knasig slaw för att tämma värmen.

Älskar dessa räkor? Prova receptet som de inspirerades av: Firecracker Chicken Lår.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)


Firecracker Räka Skewers

Serverar 4

Prep tid: 30 minuter; Tillagningstid: 6 minuter

 • 2 kryddnejlika

  vitlök, riven

 • 3/4 kopp

  packat ljusbrunt socker

 • 1/4 kopp

  varm sås, som Frank’s RedHot

 • 1 matsked

  äppelcidervinäger

 • 1/2 tesked

  kosher salt

 • 1/4 tesked

  röda pepparflingor

 • 1 1/2 pounds

  Storskalad och deveinerad räka (20 till 25 per pund), tinas om frysta

 • 8

  metall eller träspettar (ca 10 tum)

Om du använder träspett, suga i vatten i minst 30 minuter när du förbereder räkan och värm grillen.

Placera vitlök, socker, varm sås, vinäger, salt, svartpeppar och rödpepparflingor i en stor skål och vispa att kombinera. Räka räkorna torrt med pappershanddukar. Tillsätt räkorna till marinaden och kasta till kappa. Ställ åt sidan vid rumstemperatur i 15 minuter medan du förbereder grillen.

Förbered en utomhusgrill för hög, direkt värme. När det är varmt, skrapa grillen om det behövs för att avlägsna eventuellt långsamt grus eller skräp.

Böj varje räkor i bokstaven “C” och tråden på spettarna, skryta både svans och huvudändar på varje räka (6 till 8 räkor per spett). Justera så att räkorna är jämnt fördelade längs spettarna. Placera spettarna på ett bakplåt för att transportera till grillen.

Häll eventuellt kvarvarande marinade i en ugnssäker kokkärl och lägg på grillen. Täck grillen och koka tills marinaden är bubblande och sirapsig, ca 5 minuter.

Placera räkspettarna på grillen och borsta med marinaden (kom ihåg att spishällets handtag blir ganska hett). Grill, avtäckt, tills räken blir rosa på kanterna, ca 3 minuter. Vänd spettarna och borra räkorna med mer marinaden. Grill tills räkorna är ogenomskinliga och sprutskyddet är charred, ca 3 minuter mer.

Receptanteckningar

Lagring: Kyl upp rester i en lufttät behållare i upp till 3 dagar.

Gör framåt: Marinaden kan göras upp till 2 dagar i förväg och kylas.

Ugnsvariation: Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värm till 400 ° F. Belägga ett rimmat bakplåt med matlagningsspray och placera sedan spettarna i ett enda lager på bakplåten. Häll marinaden i en kastrull. Koka upp över hög värme och koka tills det är tjockt och sirapigt, ca 5 minuter. Räka räkor spettar tills ogenomskinliga och bara kokta genom, ca 3 minuter per sida. Pensla räkor med förtjockad marinad och servera.