Recept: Fig Cranberry Sauce

(Bildkredit: Leela Cyd)

När det gäller tranbärssås, är jag en tranbär-plus tjej. Tranbär plus torkade körsbär; tranbär plus sprit; och i detta speciella fall, tranbär plus fikon. Det är inte att tranbär är inte bra på egen hand (de är!); Det är bara att de spelar så bra med så många andra saker.

Detta är en rik, jammy tranbärsås med torkade fikon och gott om kryddor – det perfekta komplementet till vår Kalifornien-inspirerade Thanksgiving-meny i år.

Tranbärssås är en av de sakerna också på Thanksgiving-bordet där det verkligen finns ingen anledning att inte göra det själv. Trots att jag erkänner en nostalgisk kärlek för tranbärsgelé från en burk, vid semesterbordet serverar jag alltid en hemlagad sås. Det är bara så enkelt! Allt du behöver göra är att kasta några saker i en panna, låt dem simma och sedan poppa det läckra resultatet i kylskåpet för dagar (eller i frysen i månader). Det blir bara bättre när det sitter och smakerna blommar.

Årets tranbärssås inspirerades av två saker: Min all-time favorit tranbärsås på Epicurious, denna port och fikon skönhet; och Oakland gårdsplan där vi kastade vår Thanksgiving Gathering i år. Det var fyllt med doften av mogna fikon som släppte till marken från ett enormt träd – kanske den ultimata symbolen på Kaliforniens löjliga bounty.

Men oroa dig inte – du behöver inte färsk fikon för detta recept. (De är lika värdefulla som guld här i Ohio och nästan överallt annat än Kalifornien.) Använd torkade fikon istället och njut av deras rika, koncentrerade sötma sida vid sida med tårta tranbär.

Passerar tranbärssås runt bordet vid vår utomhus Thanksgiving Gathering.

(Bildkredit: Leela Cyd)

Mer Thanksgiving Cranberry Sauce Recept & Tips

  • Kryddad Tranbärssås
  • Maple-Apple Cranberry Sauce
  • 7 sätt att Perk Up Cranberry Sauce

Fig Tranbärssås

Serverar 8 till 10


1/2 kopp råg eller bourbon whisky


1/2 kopp vatten


1/4 kopp brunt socker


2 matskedar äppelcidervinäger

2 kanelstänger

2 hela stjärnanis

1/2-tums ingefära, unpeeled och skivad i 2 tjocka mynt

7 ounces (1 heaping cup) hackade torkade fikon, som Mission

12-uns väska med tranbär, plockade över och skrynkliga tranbär kastas

Ta med whisky, vatten, brunt socker och ättika till en koka i en 2-kvarts gryta. Tillsätt kanel, stjärnanis, ingefära, torkade fikon och tranbär. Minska värmen till låg och sjuda i 10 till 15 minuter eller tills bären brister och såsen tjocknar något. Kyl i 15 minuter och överför sedan till en sluten behållare och kyl i upp till 1 vecka.