Recept: Färsk Kokosmousskaka

Detta är en av mina favoritkakor från min bok. Det påminner mig om ballerina i en jätte vit tutu – helt över toppen.

När jag utvecklade receptet var tanken att skapa en stor vit konfekt som inte var alltför söt och kapitaliserad på smak och textur av nyberrad kokos. Att använda de förkrossade grejerna i plastpåsen ger ett sämre resultat. Om förpackad kokosnöt är ditt enda val, var noga med att undvika sötad sort.

Färska Coconut Mousse Cake
Gör en 8-tums lagerkaka, 8-10 portioner

För kokoskaka skikten:
1 1/2 koppar oblekt allmjölksmjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1/4 tesked salt
5 ägg, separerade
1 1/4 koppar granulerat socker
1/4 kopp (1/2 sticka) osaltat smör, smält och kyldt
1/2 kopp mjölk
2 tsk rent kokosnöt extrakt
1 tesked vanilj extrakt

För kokosmoussen:
3 koppar tung grädde
1/2 kopp konfektyrsocker, siktas
1 tesked vanilj extrakt
3/4 tsk rent kokosnöt extrakt
3 koppar strimlad färsk kokosnöt (från 2 kokosnötter)

Förbered kokoskaka lagret:
Placera ett ställ i mitten av ugnen och förvärm ugnen till 350 ° F. Smör och mjöl tre 8-tums runda kakor. Rikta paneldragen med pergamentpapper och placera åt sidan.

I en liten skål, vispa ihop melet, bakpulveret och saltet för att blanda väl.

I skålen med en elektrisk mixersats med medelhastighet, slå äggulorna med 1 kopp sockret tills de är tjocka och blekgul i färg. Tillsätt smör, mjölk, kokosnöt och vanilj och slå för att kombinera bra. Med mixersatsen på låg hastighet, sätt gradvis de torra ingredienserna. Avsätta.

I en ren torr skål, med rena torra beaters, slå äggvittna i medelhög hastighet tills de håller mjuka toppar. Minska blandarens varvtal till medelstora och sätt gradvis till det återstående 1/4 koppsockret och slå tills de vita har höga toppar. Vik försiktigt äggvitorna i smeten, i två satser, för att blanda noggrant.

Dela smeten lika i de beredda kokkärlarna. Baka i 30 till 35 minuter tills kakorna börjar dra bort från pannans sidor och en träspett som sitter nära kakans mitt kommer ut ren. Ställ pannorna på ett trådställ och låt svalna i 10 minuter. Vrid kakorna ut och skölj försiktigt bort pergamentet. Sätt tillbaka på stativet och låt svalna helt.

Förbered kokosmoussen:
I skålen med en elektrisk mixer, slå kräm och socker på mediumhög hastighet i 3 till 5 minuter, eller tills mjuka toppar bildas.

Tillsätt vanilj- och kokosnöttextraktet och slå 1 minut längre. Vik i 1 kopp kokosnöt. Chill i minst 1 timme.

Montera kakan:
Med en serrated brödkniv, trimma den avrundade toppen av varje lager för att skapa en platt yta.

Placera ett lager, skär upp sidan, på en serveringsplatta. Smidigt fördela 1 kopp kokosmousse jämnt på toppen av det första lagret. Placera försiktigt det andra lagret, skära sidan ner, ovanpå det första lagret. Sprid 1 kopp kokosmousse på toppen av det andra lagret och placera det tredje kakskiktet på toppen, skära ner sidan.

Sprid toppen och sidorna av kakan med den återstående kokosmoussen. Försiktigt klappa handfuls av de återstående 2 kopparna kokosnöt runt sidorna och toppen av kakan. Kyl minst 1 timme före servering.

Reprinted from: The Greyston Bakery Cookbook © 2007 av Sara Kate Gillingham-Ryan.

Relaterad: Fler recept från Greyston Bakery Cookbook

• Ta upp en kopia av The Greyston Bakery Cookbook från Powells eller Amazon

(Bild av John Kelly Photography)