Recept: Enkel ris Pilaf

Pilaf gör en snabb och elegant rätter till nästan vilken måltid som helst. Du kan köpa pilafblandningar i mataffären, men vi tycker att det är lika lätt – eller enklare – att göra det själv och sedan prata med vad som helst som grönsaker och kryddor du gillar!

Den grundläggande metoden för pilaf är inte allt som skiljer sig från att göra regelbundet ris. Huvudskillnaden är att när du gör pilaf sautar du risens korn innan du lägger vätskan. Detta bryter ner stärkelsen på utsidan av kornen och ger det kokta riset en djup ristad smak.

Grundläggande Recept för Ris Pilaf
Gör 2-3 portioner

2-4 matskedar olivolja eller smör
1 kopp ris
2 koppar vatten eller buljong
2 tsk salt

1. Mät ut ditt ris och vatten. För en pilaf är förhållandet mellan ris och vatten 1: 2. Det innebär att för varje kopp ris mäter du två koppar vatten. Vi använder medel- eller långkornigt ris. Istället för vatten kan du också använda vegetabilisk buljong eller kycklingbuljong för extra smak.

2. Värm två till fyra matskedar olivolja eller smör (eller en kombinationsruta!) i en medium kastrull. Var noga med att använda en kastrull med lock.

Om du vill inkludera några grönsaker, lägg till dem nu och sauta tills de är svettade (börjar bara släppa ut fukt och laga mat). Vi använder oftast svamp och lök om vi vill ha en subtil smak, lägga till i röda paprika om vi vill ha lite mer pizzazz. Skär dem till en liten tärning så att grönsakerna inte är för mycket större än risens korn.

  Recept: Laddad Bakad Potatisgryta

3. Skål på riset. Tillsätt riset i potten och rör om tills alla korn är jämnt belagda med fett. Fortsätt matlagning och rör om riset i ytterligare en minut eller två tills kornets hörn är genomskinliga. Riset bör också lukta gott rostat!

4. Häll i vattnet eller buljongen, tillsätt två teskedar salt och koka.

Du kan också lägga till andra kryddor vid denna tidpunkt. Bay leaf, timjan, och även kanel alla lägga fantastisk smak och arom till pilaf.

5. Minska till en simmer och täcka pannan.

6. Koka i 15-18 minuter tills all vätska har absorberats. Du vill behålla så mycket av vätskan från förångning som möjligt, så undvik att ta av locket för att kontrollera hur saker och ting fortskrider. Ta en titt efter 15 minuter och kontrollera sedan varje minut eller två efter.

7. Avlägsna från värme, fluff med gaffel och täck med en ren diskduk. Låt det stå i några minuter och servera sedan!

Vi gillar att servera pilaf med rätter som dessa:
Spice-Seared Boneless Lambben
Ginger och Cilantro Bakad Tilapia
Grilled Pork tenderloin med Cornmeal Herb Rub
Krämig Braised Blomkål med Soltorkade Tomater
Söt och kryddig squash