Recept: Enkel lax Teriyaki

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

När jag flyttade till Japan år 2005 blev jag förvånad över att upptäcka hur helt enkelt maten var. De klibbiga, salta såserna och de översta sushirullarna jag visste från japanska restauranger hemma var lika amerikanska som hamburgare och pommes frites, insåg jag. Japansk mat, och i synnerhet japansk hemlagning, var faktiskt subtil, nyanserad och i princip enkel, vilket skapade en myriad av rätter med en handfull basfötter och de färskaste, godaste råvarorna och proteinerna. Denna lax teriyaki är ett perfekt exempel – lätt glaserad och djupt smakfull, den är gjord med bara fyra ingredienser.

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

Lax teriyaki var den första fiskrätten jag lagade på egen hand i Japan. Jag var fast besluten att börja laga äkta japansk mat så snart som möjligt efter att ha flyttat in i min lägenhet och frestades av de vackra (och chockerande överkomliga) bitarna fisk i snabbköpet tvärs över gatan men jag blev förvirrad av hur japanska kokade sin fisk . Jag hade en två-brännare gasspis som satt ovanpå disken och var ett steg ovanför en läger spis. Jag hade en konstig, liten mikrovågsugn-konvektionsugnhybrid som bara fungerade som en mikrovågsugn, eftersom den kille som hade sålt den till mig hade slängt rackarna bort. Och jag hade naturligtvis en risugn. Hur kokte man sin fisk?

“I fiskgrillen” sa min handledare på jobbet, i en röst du kunde använda med någon som bara frågade hur man satte på en hatt.

“Fiskgrill?”

Jag trodde kanske lägenheten inte hade kommit med en. Men nej, min handledare sa, det var där mitt i kaminen. Och när jag kom hem den kvällen insåg jag att hon hade rätt: det var en liten låda utrustad med ett rack, bara bred och tillräckligt lång för att rymma flera portioner fisk eller en lång filé. Det var som en liten köttfärs, med en gasflamma ovanför som perfekt kokte en lax på lite över fem minuter.

Härifrån var gränsen, men allting började med lax teriyaki, som snabbt blev en favorit. En enkel marinad av sojasås, mirin och socker glaserade lätt fisken som den smög och smorde den med en smak som var lite söt och djupt smaklig. Med en skål med varmt ris och några skivade gurkor eller inlagda gröna var det den perfekta veckan måltiden. Även nu – långt ifrån mitt gamla kök och utan fiskgrill i sikte – är det fortfarande.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)


Lax Teriyaki

Gör 4 portioner

 • 1 pund

  lax

 • 1/2 kopp

  Soja sås

 • 2 matskedar

  mirin

 • 2 teskedar

  socker

 • 1 matsked

  vegetabilisk olja (tillval)

Skär laxen i 4 portioner. I en grund container som är tillräckligt stor för att hålla laxbitarna, blanda sojasås, mirin och socker tills sockret löses upp. Belägg båda sidorna av laxen med blandningen och ordna bitarna upp i behållaren. Kyl i 30 minuter till 1 timme.

Ordna dina ugnsställen så att den stekpannan du ska laga in är så nära som möjligt till köttfärsflamma. Slå på pannan. Förvarma ett gjutjärn eller annan ugnssäker stekpanna över hög värme på spisen tills den är väldigt varm. Ta bort laxen från marinaden och borsta båda sidorna med oljan. (Om din panna är kryddat kan du hoppa över det här steget.) Placera laxens hud sida upp i stekpannan och överför pannan till pannan. Koka i 1-2 minuter och kontrollera efter doneness. Om det inte är gjort, flip och koka i 1 minut mer.

Receptanteckningar

Beroende på storleken på din stekpanna kan du behöva laga laxen i satser.
Om du är i rush kan marineringstiden sänkas till så lite som 15 minuter, men laxen blir inte lika smakfull.