Recept: En riktig Giblet Gravy

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Vilka traditionella Thanksgiving livsmedel kan du inte göra utan? Är det fyllning, tranbärsås, potatismos? Var jag kommer ifrån är det nästan kriminellt om en Thanksgiving kalkon inte har en sida av sås. Hur annars ska du hantera moster Helens torra fågel?

I år erbjuds att göra sås och lära sig en färdighet som kan utnyttjas året runt – gör denna sås med kyckling också! Eftersom jag tror att du slänger ut de vitaminer och smakpaket som kommer med din kalkon eller kyckling, kyssar du farväl möjligheten till en ordentlig giblet-gravy.

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Detta recept har stor nytta av droppingen av en rostad kalkon eller kyckling. Det antas att om du gör sås gör du också en fågel och från den fågeln får du droppings; Jag brukar få lite under 1/4 kopp från en 3 till 4 pund kyckling, och lite under en kopp från en stor 16 pund kalkon.

Om du aldrig har skördat dryppings från en rostad fågel innan kan vi hjälpa till. När du har tagit bort fågeln från stekpannan, häll det som återstår i pannan i en värmebeständig mätkopp. Låt den här blandningen stå i några minuter och du kommer att märka att fettet flyter till toppen och dropparna sätter sig på botten. Häll av fettet (rädda det för att rosta grönsaker!) Och använd dropparna till din sås.

Receptet nedan är för en kalkonjuice. För kyckling, halvera receptet och använd kycklinggibber istället.


En riktig Giblet Gravy

Gör ca 2 koppar

 • 2 matskedar

  Smör

 • 2

  stjälkar selleri, hackad

 • 1

  stor morot, hackad

 • 1

  liten lök, hackad

 • Några sprickor av svartpeppar

 • Giblets från en kalkon (nacke, lever, snobb, ibland hjärta)

 • Några sprigs timjan

 • 1/2 kopp

  drippings från en rostad kalkon eller kyckling

 • 2 matskedar

  mjöl

Smält smöret i en liten kastrull över medelvärme och smörj selleri, morot och lök i 1 till 2 minuter tills löken är mjuka och börjar färga. Lägg till några sprickor av nymalt peppar.

Lägg giblets, timjan och tillräckligt med vatten för att täcka. Höj värmen och lägg till en mild koka och minska värmen till låg och simma täckt i ungefär en timme. Stäng av värmen och lägg åt sidan för att svalna.

Torka buljongen i en skål. Överför de kokta giblets till ett skärbräda och kassera timmerna. Ta bort så mycket kött från nacken som möjligt, och släng sedan nackben och nackfett. Hack nackköttet och giblets i mycket fina bitar.

I en mellandegryta, värm pannprutorna över medium låg värme. Tillsätt hackade giblets och sauté i en minut. Tillsätt tillräckligt mycket mjöl för att göra en tjock roux, en tesked åt gången. Låt roux koka och mörka i en minut. Tillsätt den reserverade buljongen 1/4 kopp åt gången, viska noggrant in i rouxen.

Fortsätt tillsätta buljong som kyckling kokar och förtorkar. Vid behov tillsätt ytterligare vatten för att få såsen till korrekt konsistens. Smaka på kryddor och servera.

Receptanteckningar

 • Detta recept är för en kalkonjuice. För kyckling, halvera receptet och använd kycklinggibber istället.

Detta recept har uppdaterats. Ursprungligen publicerad januari 2009.