Recept: En mer fylld kronärtskocka

Vi vet att vi vet. Det har varit en hel del fyllda kronärtskockspaket runt här på sistone. Vi påminde om dessa som vi gjorde förra året. Då var det här jämförelse av ett recept från The New York Times mot vårt eget mot en vegan som vi hittade. Förlåt. Men vi har lite av en kärleksaffär med fyllda kronärtskockor just nu, och vi tror att vi har slagit på vårt favoritrecept … äntligen. Det är ansjovisfritt och verkligen inte skrämmande.

Vi tyckte om Melissa Clarks recept i Times (få en länk till den här). Det faktum att hon tagit bort den håriga kvasten i förväg var en bra idé. Det ger dig ett hål i mitten för fyllningen och låter dig äta genom hela kronärtskockan utan att behöva sluta och ta bort choken innan du kan skära upp hjärtat. Vi älskade också tillsättningen av morötter, som vi tycker accentuerar kronärtskockans sötma.

Men Clark fyller sina kronärtskockor råa och lagar dem sedan i 1 1/2 timme i ett bad med vatten, vin och grönsaker. Vi föredrar vår metod att dampa kronärtskockorna först och sedan fylla dem och baka dem kort. Det finns två skäl.

1. Om vi ​​sätter vår prepped kronärtskocka direkt i en kruka med kokande vatten för att laga mat, ser vi inget behov av att gnugga dem med citron eller sätta dem i vatten med citron för att hålla skurna kanter från att brinna. De kommer att bruna ändå när de lagar mat och citronaffären är mycket arbete.

2. Det är mycket lättare att dra ut de inre bladen och hugga ut choken när kronärtskockan är mjuk. Mycket svårare när det är rå. Med vår metod kan vi laga kronärtskockan, ta ut chokan och lägg den i ugnen.

Vi gjorde några andra förändringar med ingredienserna, skär ut parmesan, vilket gör detta recept vegan, och använder timjan och sjalotten.

Vi hoppas att du ska prova att fylla en kronärtskocka. Det är verkligen inte så svårt som det låter, och det är en bra måltid för en.

En anteckning om ingredienser: Använd de bästa brödsmulorna du kan. Våra kom från frysen, faktiskt, men de gjordes av mycket bra bondbröd.

Fylld kronärtskocka
anpassad från The New York Times
gör 1

1 mellanskikt kronärtskocka
3 matskedar olivolja
1 medium morot, tärnad
1 skalot, tärningar
1 vitlöksklyfta, malet
4 kvistar av timjan, bladen strippade (ca 1/2 till 1 tesked)
kant av 1/2 en liten citron
generösa 1/2 kopp färskt brödsmulor
salt och peppar

Förvärm ugnen till 400 grader. Fyll en medelsåspanna 2/3 av vägen full av vatten och koka.

Förbered kronärtskockan. Klipp av stammen så att kronärtskockan sitter platt. Klipp av 1: 1 1/2 tum av kronärtskockan och använd sedan köksskjuvar för att trimma de yttre bladens spikiga toppar. Sätt kronärtskockan i kokande vatten och täcka. Om dina kronärtskockor är för stora, och du kan inte lägga locket på, placera en värmebeständig skål ovanpå dem för att väga ner dem medan de lagar mat. Koka i 20 till 25 minuter tills du kan dra bort ett yttre blad utan för mycket motstånd.

Medan kronärtskockan gör matlagning, förbered fyllningen. Värm olivoljan över medelhög värme. Tillsätt morot och skalot. Säsong generöst med salt och peppar; koka i 3 till 4 minuter tills det är mjukt. Tillsätt vitlök och koka i en minut mer. Stäng av värmen och tillsätt timjan, zest och breadcrumbs. Rör för att kombinera. Smak och säsong igen med salt och peppar.

När kronärtskockan är klar, dränera vattnet och kör kronärtskockan under kallt vatten tills det är lätt att hantera. Lägg det upp och ner på en kökshandduk för att tömma i några minuter.

Vänd kronärtskockan över och dra ut de blekblad i centrum, ungefär 1 tums diameter mitt i kronärtskockan. Använd en tesked eller en mätsked för att skaka ut chokeen, de håriga fibrerna i mitten av kronärtskockan. Var försiktig så att du inte skar bort för mycket av hjärtat, vilket är det mjuka, välsmakande fasta just under choke. Att köra fingret runt insidan av kronärtskockan hjälper till att hitta omedelbara chokefibrer.

Placera kronärtskockan i en bageriparadis (en loafpanna fungerar bra för att hålla en eller två, en bundtpanna är bra för tre eller fyra). Sked en matsked eller två fyllningar i den ihåliga mitten, skar sedan resten runt bladen, fluffar ut dem och gör plats för att fyllningen ska ligga mellan dem.

Baksida den fyllda kronärtskockan i 10 till 15 minuter tills fyllningen är varm och kronärtskockan är väldigt mjuk. Att äta, dra av bladen och skrapa dem längs dina botten tänder, plocka upp fyllning när du går. När du har ätit alla blad, skära hjärtat i bitar och ät med resterande stopp på tallriken.

Relaterad: Hur man lagar kronärtskockor i den långsamma kokaren

(Bilder: Elizabeth Passarella)