Recept: Den bästa One-Pot Mac & ost

(Bildkrediter: Joe Lingeman | Kitchn)

Jag har alltid varit en purist när det gäller att göra maka och ost, klistra på ett ganska klassiskt recept som börjar med en roux och vit sås. Men då kom detta recept och trumpade klassiken med sin lätthet och fantastiska smak.

Tänk dig en krämig tre-ostpasta som kommer ihop med absolut ingen mjölk och smör. Tänk nu att det är kokt i en kruka (du behöver inte ens spänna pastaen!).

Jag kallar det magi – du kallar det för dina drömmars veckodagsmiddag.

One-Pot 3-Cheese Mac & Cheese: Titta på videon

The Magic of Cream Cheese

Magiken i detta recept kommer från två saker: Använd pastavattnet som bas för såsen och gräddeost som bindemedel. Genom att laga makaroner i en uppmätt mängd vatten behöver du inte tömma det i slutet, och den stärkande vätskan som finns kvar hjälper till att smälta de andra ostarna och förvandla den till en krämig, drömmande sås. Creamost har rätt milt krämighet och stabilisatorer när de smälts för att i princip göra en vit sås utan att använda något mjöl eller smör.

(Bildkrediter: Joe Lingeman | Kitchn)

Välj dina ostar

När det gäller de andra två ost, härskar flexibilitet här högst. Du behöver en bra mängd av din favorit smältost. Monterey Jack och mozzarella (eller till och med strängost – ja, använd det!) Är milda, men du kan gå upp till skarp cheddar, Colby Jack, peppar Jack eller till och med Fontina för mer smak. Min favorit är en 50/50 blandning av milda och skarpa smältostar.

Den sista handen är en hård nötaktig ost som parmesan eller pecorino för att runda saker ut. Använd det du har – Jag lovar att det fortfarande kommer att vara gott och ta dig mindre än 15 minuter att laga mat när vattnet är kokt.

(Bildkrediter: Joe Lingeman | Kitchn)


Den bästa en-potten Mac & ost

Serverar 4 till 8

 • 6 koppar

  vatten

 • 1 tesked

  kosher salt

 • 1 pund

  torkad kort pasta, som makaroner

 • 12 ounces

  strimlad smältost, såsom Fontina, mozzarella, skarp cheddar, Monterey Jack eller Colby

 • 4 ounces

  gräddost, skuren i 4 stycken

 • 1/4 kopp

  riven hård ost, såsom parmesan eller Pecorino Romano

 • 1/2 tesked

  pulveriserad senap

Låt vattnet och saltet koka i en stor, bred kruka (som en nederländsk ugn) över medelhög värme. Tillsätt pastaen och laga mat enligt förpackningsanvisningarna, rör om ibland tills det är ömt. Töm inte pastaen.

Minska värmen till låg. Tillsätt strimlad ost, gräddeost, parmesan och senap. Rör tills alla ostar smälts och såsen är krämig. Om såsen är mycket tjock, tillsätt den önskade konsistensen till vatten eller mjölk några matskedar åt gången. Smak och krydda med salt efter behov. Servera omedelbart.

Receptanteckningar

Bakad mac och ost: Om du har lite extra tid kan du baka makaroner och ost för att ge den en gyllene skorpe. Häll den färdiga makten och osten i en gryta, täck med ett lock eller folie och baka vid 350 ° F i 30 minuter. Läcka, sprinkla med brödsmulor och några smörbitar och baka avtäckt i ytterligare 15 till 20 minuter, tills toppen är gyllene och inredningen är bubblig.

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 1 vecka. Uppvärmning i mikrovågsugnen i 30-sekunders utbrott. Om såsen är lite torr efter uppvärmning, blanda i ett stänk av mjölk för att göra det krämigt igen.