Recept: Crunchy Granola Bars

Igår granskade vi Emily Franklin För många kockar: Köksupplevelser med 1 mamma, 4 barn och 102 recept, en bra bok full av improvisationsmatlagning och hälsosamma, praktiska, läckra recept. Vi lovade att dela ett recept, och här är det – ett testat, lätt, fantastiskt gott recept för hemlagade, krispiga granola barer.

Jag inser att vi redan delade ett granola recept från Emily med dig; hon gjorde hemlagad granola under turnén i sitt kök. Men med risken att få dig att tänka att hon bara lagar granola (hon gör det med största eftertryck inte, alla andra recept i boken är icke-granola, jag lovar), jag var tvungen att dela den här.

Hemlagad granola och protein barer är kanske den enskilt största receptförfrågan vi får från våra läsare. Du vill ha snabba, lätta recept för frukost på språng. Vi har delat torkade fikon och mutter barer och några andra bakade frukostartiklar, men inga granola barer ännu. Nåväl, dessa barer är ett fantastiskt recept på morgonen eller för snacking, och de är definitivt målvakten vi letat efter.

Om du håller dessa ingredienser runt redan då är dessa mycket billiga att sätta ihop. Jag ersatte agave sirap och melass för den bruna rissirapen, eftersom jag bara inte håller den runt. Jag använde också en nötaktig linfrön i stället för kli, som jag inte kunde hitta på min lilla co-op. Och tyvärr glömde jag helt att sätta in frukten! Jag hade en fin liten påse med torkade körsbär redo; Jag måste spara dem för nästa sats.

För att se, det kommer definitivt att bli en andra sats. Dessa granola barer är så snabba och enkla, och de visade sig exakt som jag hoppades att de skulle. De är knackiga, men inte sköra, med en liten chewiness fortfarande i mitten. De är söta, men med sötma naturliga saker – inte söt och över sötad. De är fantastiskt fulla av smak, och de är mycket mer fyllning än du förväntar dig.

Min enda krångel är att de är lite smula än vad jag skulle vilja, men det kan mycket väl bero på mina substitutioner och glömska. Min jordnötssmör var också ganska torr. Nästa gång kommer jag att lägga till en touch mer honung och jordnötssmör.

Så, alla ni som har mailat och bad om granola bar recept – det här är det! Njut av! Och tack, Emily.

Crunchy Granola barer

Gör 1 (9×9-tums) pan; ungefär ett dussin långa stänger

 • 3 1/2 matskedar

  sojabönor (eller mandel eller jordnötssmör), helst tjockt

 • 3 matskedar

  honung

 • 3 1/2 matskedar

  brun ris sirap

 • Stor stänk av vanilj

 • 1 matsked

  brunt socker

 • 1 1/2 koppar

  puffad vete / ris / kamut

 • 1/2 kopp

  kli / kli-nöda flingor

 • 1 1/2 koppar

  rullade havre (inte snabbkocken)

 • 1

  handfull (ca 1/3 kopp) torkade tranbär eller skivad torkad aprikos

 • 1/4 kopp

  råa pumpa frön

 • 1/3 kopp

  saltade solrosfrön (eller en blandning med rå)

 • Kanel

Förvärm ugnen till 325 °. Linje 8- eller 9-tums fyrkantspanna med ett långt ark av pergamentpapper (du vill ha längre ändar än panens längd). Varmt sojasmör, honung, brun rissirap, vanilj och brunt socker tills sockret har smält och sojabönor har tunnat. Blanda torra ingredienser i stor skål och damm med kanel. Häll vätska på toppen, blanda när du går. När allt är lika belagt, sprid blandningen i pannan. Pressa blandningen ned med långa ändar av pergamentpapper. Baka i ca 25 minuter. När du tar bort pannan från ugnen, använd sedan långa ändar av pergamentet för att trycka på staplarna platt. Låt svalna helt innan du rör igen. När den är fullständigt avkyld och hård, lyfter du ändarna av pergamentet och lägger på ett skärbräda och skärs i långa stavar eller rutor.

Receptanteckningar

Du kan flytta runt dessa ingredienser beroende på vad du har runt, men dessa gör ett tillfredsställande mellanmål eller snabb frukost.

Du kan lägga till krossade mandlar eller luddiga eller rostade kokosnöt om du vill, eller russin – gyllene och bruna – om så önskas.

Ursprungligen publicerad 5 maj 2009.

• Köp boken: För många kockar: Köksupplevelser med 1 mamma, 4 barn och 102 recept, $ 16 på Amazon.com

Besök författarens hemsida: Emily Franklin

Relaterad: Köksturnering: Emily’s Wide-Open Inspiration

(Bilder: Tro Durand)