Recept: Crispy Bakade Samosas med potatis och ärter

(Bildkredit: Emma Christensen)

Samosas var min gateway till indisk mat tillbaka i mina college dagar. Vad är inte att älska, egentligen? De är krispiga handhållna puffar fyllda med kryddiga potatis, ärtor och lök – en tallrik av dem är en aptitretare att dela med vänner, två eller tre av dem gör en utmärkt lunch att äta på väg till klassen.

Jag har nyligen blivit besatt av att göra en lätt, bakad version av dessa traditionella, potatisfyllda samosor hemma. Min mycket otraditionella hemlighet? Använda butiksköpta dumpling wrappers för att hålla den ångande, kryddig fyllningen!

(Bildkredit: Emma Christensen)

Jag har dött för att försöka göra samosas med dumpling wrappers någonsin sedan Alice publicerade detta recept på bakade wontons. Jag älskade tanken på att göra samosor – vanligtvis gjord med en skorpa som liknar pajdegen och sedan friterad – en smidge hälsosammare och lättare för daglig snacking. Jag gillade också tanken att jag kunde förbereda en stor sats, frysa dem och sedan baka dem för en filmnatt med vänner eller helgen fotbollsmatch.

(Bildkredit: Emma Christensen)

(Bildkredit: Emma Christensen)

Detta koncept tog några försök att få rätt. Jag fann att de runda eller fyrkantiga inslag som vanligtvis brukade göra dumplings var lite för små för samoserna som jag föreställde mig. Äggvalsomslag, som mäter sex tum i sex tum, visade sig vara för stor.

Min lösning var i slutändan att skära äggrulleförpackningarna i trianglar och bilda sedan samoserna med en modifierad version av den traditionella samosaformningstekniken. Denna vikningsteknik är inte så svår, men kan ta några försök att behärska. Bläddra igenom galleriet av steg-för-steg-bilder nedan för att få en känsla för rörelserna. Jag kommer att erkänna att det här är lite mer krångligt än jag hoppades – min ursprungliga idé var att helt enkelt vika äggrulleförpackningarna i hälften och göra det med det – men det här gör ett snyggt litet paket som är lätt att fylla på (jag lovar) och ser bra ut på en serveringsplatta.

När jag först hade omslagssituationen funnit, var resten en cinch. Denna fyllning är en blandning av kokta potatis, bruna lökar och ärtor, kryddad med ingefära, garam masala och koriander. Bakat i ugnen blir samosorna krispiga på kanterna och har en snygg tandig textur i mitten. Jag älskar att smörja en stor sked av cilantro-kokosnötchutney över toppen, som receptet som hittades här.

(Bildkredit: Emma Christensen)

(Bildkredit: Emma Christensen)

Medan dessa bakade samosor inte gör det ganska nå denna nivå av krispiga, luftiga perfektion hos sina friterade syskon, jag ger mig en hög fem för att göra dem till ett vardagligt mellanmål. De behåller sin krispighet ganska länge ut ur ugnen och smakar bra även vid rumstemperatur – det gör dem till ett riktigt bra val för en festbuffé. Jag gillar verkligen dem nästa dag, packade i en burk till lunch eller en lång flygresa. De är snyggare än krispiga vid denna tidpunkt, men fortfarande så väldigt gott och tillfredsställande.

Och ja, du kan frysa dem! De bakade eller unbakade samoserna kan frysas i upp till tre månader. När du är på humör för ett varmt mellanmål, bara baka dem som vanligt eller värm dem i ugnen.

Bakad Samosas


Bakade Samosas med potatis och ärter

Gör ungefär 2 dussin samosor

 • 1 1/2 pounds

  gula potatis (2 stora)

 • 1

  medelgul lök, tärningar

 • 1-tums ingefära, skalad och riven på en mikroplan (eller malet)

 • 1

  medium het chili, finhackad (ta bort revbenen för mindre krydda, om så önskas)

 • 1 1/2 teskedar

  malda kummin

 • 1 1/2 teskedar

  garam masala

 • 3/4 kopp

  ärter, färska eller frysta

 • 1/2 kopp

  grovhackad koriander, löst packad

 • 1 paket

  äggrulleförpackningar (6 tum med 6 tum)

 • 1

  stort ägg, för äggtvätt

 • Cilantro-kokosnötchutney, butiksköp eller hemlagad, att servera

Placera potatisarna i en medellång kastrull och täcka med en tum vatten. Tillsätt en tesked salt till vattnet och koka sedan. Sänk värmen tills vattnet kommer till en simmer, koka sedan potatis tills det är ömt när det genomborras med en gaffel, 10 till 20 minuter beroende på storlek. Ta bort potatiserna från vattnet och låt dem svalna kort.

Medan potatisen är lagad matar du löken. Varm en tesked olja i en stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt löken och en halv tesked salt och koka tills löken är en djup guldbrun.

När potatiserna har svalnat tillräckligt för att hantera, hugga dem ungefär i små kuber inte större än 1/2 tum. Rör potatisarna i lökblandningen, tillsammans med den malet ingefära och chili. Tillsätt kryddor och ytterligare 1/2 tesked salt. Rör i ärterna och korianderna och laga bara tills ärterna är varma. Smaka på blandningen och tillsätt mer salt eller andra kryddor om så önskas – samosas är avsedda att vara starkt kryddade, så håll inte tillbaka! Ta bort pannan från värme när du gillar hur blandningen smakar.

Värm ugnen till 425 ° F. Linjer ett bakplåt med pergament eller en nonstick bakmatta.

För att montera samoserna ska du först ordna din arbetsyta – placera äggrulleförpackningarna och en liten behållare med vatten till ena sidan och pannan av fyllning till den andra.

Se galleriet ovan för steg-för-steg-bilder för att forma dessa samosor.

Placera en omslag på din arbetsyta och skär den på diagonalen i två trianglar. Använd ditt finger för att dab lite vatten längs långkanten – detta kommer att hjälpa samosa “konen” förblir förseglad. Forma triangeln i en kotte genom att vika långkanten på triangeln i mitten och sedan överlappa de två sidorna. Kläm koppen stängd och håll den i handen som en glasskotte.

Fyll kegeln med ungefär 1/4 kopp på påfyllningen. Fäll ned den nedre klaffen över påfyllningen och välj sedan den övre klaffen nedåt. Försegla det stängt med lite vatten. Du kan knippa hörnen stängda om du vill, men fyllningen kommer att vara snygg inuti utan att göra det. Om en äkta ärter faller ut, bara kaka den tillbaka inuti.

Lägg den färdiga samosa på bakplåten med sömmen uppåt. Fortsätt montera alla samosor, placera dem lite i stycken på bakplåten. Vispa ägget med en matsked vatten och borsta över samosas toppar – det ger dem en fin guldfärg och hjälper dem skarpa.

Baka samosorna i 12 till 15 minuter tills spetsarna är gyllene och krispiga, och midterna är fasta men lite flexibla. Du bör också se små runda bubblor som bildas strax under ytan av omslaget.

Ordna de bakade samoserna på en bricka och servera med cilantro-kokosnöt chutney. De kommer att hålla vid rumstemperatur i ca 2 timmar innan de behöver kylas. Samosas kommer att hålla kylen i upp till 5 dagar och kan ätas som det är, värms i mikrovågsugnen eller återskräddas i en varm ugn.

Receptanteckningar

Frys samoser: Frysa bakade eller obehandlade samosor i ett enda lager på ett bakplåt fodrad med pergament eller en nonstick matta. När de är frusna fasta, samla dem in i en fryspåse eller behållare och håll dem frysta i upp till 3 månader. Baka (eller värm upp) i ugnen vid 425 ° F tills det är krispigt och värmt igenom.