Recept: Creamy Gorgonzola Gnocchi

(Bildkredit: Karla Conrad)

Jag kan inte stå monotoni när det gäller mat. Men jag kunde äta pasta varje dag för dagar i taget och aldrig uttråkad. Om man inte överväger alla olika sätt som man kan förbereda finns det bara så många olika former – från lång och platt till kort och ihålig. Och då är det gnocchi.

Medan gnocchi kunde kategoriseras som en potatisdumpling snarare än vad vi tycker om som traditionell pasta, är det så mycket mer än en enkel dumpling. Dessa bitar av tjuv moln är lika mångsidiga som deras pastabröder. De är täta nog att bära en tung sås, och känslig nog att hålla sig i en tomats eller lätt vinsås. Enligt min erfarenhet är det en sak att tänka på när man bestämmer sig för vad man ska göra gnocchi med är en mängd texturer.

Även om gnocchi är tillräckligt gott att bara ha på egen hand i vilken sås du känner för tillfället, kommer den att sitta som en potatis-y-tegel i botten av magen efter en stund, och du kan bli uttråkad att arbeta genom samma chewiness för en hel måltid. Det är därför jag gillar att lägga till ett spektrum av veggiestruktur när jag gör en maträtt med gnocchi.

Detta recept i synnerhet gör det. Ljusstyrkan och crunchinessen av sparrisen och den söta popen du får från ärterna skapar ett behagligt sammanhang av texturer och smaker i munnen, särskilt när du badar i en gorgonzolakräm. Att göra detta recept kan flyga direkt, så se till att ha allt prepped innan du börjar laga mat.

Krämig Gorgonzola Gnocchi

Serverar 4 till 6

 • 1

  (1-pund) paketgnocchi

 • 1 matsked

  olivolja

 • 1 matsked

  osaltat smör

 • 1

  skalot, tunt skivad

 • 2 1/2 koppar

  sparris, skuren i 2-tums bitar

 • 1 kopp

  ärter, frysta

 • 1 1/2 koppar

  gorgonzola, smulad

 • 1 kopp

  tung grädde

 • parmesan-

Ta en kruka med saltat vatten till kokning. Förbered gnocchi enligt förpackningsanvisningar.

Under tiden värm smör och olivolja i en stekpanna över medelhöga och sauté sjalottor tills genomskinligt.

Tillsätt sparris, laga ca 5 minuter, tills det är ömt. Smaka med salt och peppar. Överför till en skål.

Häll grädde i pannan. Minska värmen till medelvärme. Tillsätt gorgonzola, omrör tills smält. Minska värmen till låg. Strax innan du dränerar gnocchi, tillsätt ärter och rör om.

Töm gnocchi och lägg omedelbart till gräddsås. Blanda tills den är belagd, tillsätt sedan asparges och skalot att panorera. Kasta för att kombinera. Koka tills det är värmt genom. Strö med parmesan. Smaka med salt före servering.