Recept: Creamy Avocado Lassi

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

Jag är född och uppväxt i Indien. Jag flyttade bort när jag var tjugo, men som de flesta utlänningar kommer att veta, lämnar Indien dig aldrig. Det är därför den stora inspirationen för min egen hemsida Tiffin Boxen är min barndomsminnen av att växa upp i detta fantastiska, galna, oförutsägbara land.

Vi bodde i ett sekel gammalt rödkaklat hus omgivet av kokospalmer och en tropisk fruktträdgård. Mangos, bananer, grapefrukt, lime buskar, guavaer, passion-frukt vinrankor och ja, avokadoer var alla bara en trädklättring (och enstaka benfallande faller på baksidan) bort.

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

Avokadoträdet i vår yttergård var i synnerhet mycket produktivt. Varje år producerade hundratals avokadoer, till den punkt där vi inte hade någon aning om vad vi skulle göra med all fruktens överflöd. Växande, vi var inte riktigt utsatta för mat från olika kulturer, så guacamole var oerhört. Mamma gjorde vanligtvis sötsaker och puddingar med avokado, men det finns bara så mycket du kan göra med avokado innan du går lite rörig galen.

Så, oftast, slutade vi med att använda överflödig frukt som kompost. Ja, ett hemskt avfall, jag vet … som min stackars mamma snart upptäckte. Mor besökte mig i England och hon ledde ut för att handla mat. Sainsbury s säljer avokado för ett pund varje och kära mamma kom tillbaka helt förvirrad och helt förskräckt till priset av frukt som vi skulle kompostera hemma. “Ett pund”, sa hon till mig, hennes ögon bred och fascinerad. “En pund … åttio rupier. Madness, galenskap är det. Madness. Kasta bort dessa avokadoer, vi var och ett pund är de här …” (Säg det här i en indisk accent och det ger perfekt mening).

Hon har aldrig levt ner den avokado erfarenheten, och jag fångar henne ofta och berättar det för mina många awestruck-släktingar i Indien, komplett med händer som kastas upp i luften, alla fascinerad av lagen om utbud och efterfrågan.

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

I Indien kallas avokado ofta som butterfruits, en term som jag älskar, eftersom det perfekt framkallar deras konsistens och grädde. En av mina favorit sätt att använda avokado är min mammas recept på denna enkla, krämiga lassi. Vi valde våra avokado från trädet när de var helt mogna, så mamma skulle kyla dem genast. Hon skulle då göra denna enkla, enkla dryck som vårt efterskola-mellanmål, och det var verkligen en välkommen ökning av kyld energi på de flammande varma, soliga indiska eftermiddagen.

Smakerna av denna lassi är mycket traditionella till Indien. Kardemumfrön lägger doft och sötma, medan de ljusa, känsliga rutorna av rosevatten ökar blommans grädde. Denna lassi kommer ihop på mindre än fem minuter, och yoghurten hjälper till att behålla sin ljusgröna färg, så du kan göra detta på förhand och kyl det. Det är det perfekta efterskolans mellanmål, och du kan också churn det för att göra utsökt avocado “lassi” glass.

Jag ser tillbaka på min avokado träd. Och att veta vad jag gör nu, jag skulle aldrig ha slösat bort någon annan av dessa dyrbara frukter. Nu handlar det emellertid om dessa valbanor när jag faktiskt betalar pengar till min avokado. (Suck, mamma, jag vet hur du känner.)

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

Creamy Avocado Lassi

Serverar 2 generöst

 • 2

  mogna avokado

 • 1/2 kopp

  vanlig yoghurt i grekisk stil

 • 1 kopp

  helmjölk

 • 2 till 3 matskedar

  socker eller att smaka

 • 4

  gröna kardemomskallor, frön avlägsnas och krossas

 • 1 matsked

  rosewater eller gingery sirap (valfritt)

Skär avokado i halv, längdriktad. Ta bort gropen, skala och grophacka. (Se steg-för-steg-instruktioner: Hur man tärning en avokado)

Tillsätt yoghurt, mjölk, socker, krossad kardemumfrön och rosevatten till blandaren och bearbeta en krämig konsistens. Smaka och söt mer, om det behövs.

Denna lassi kan göras fram och hållas kyld. Servera kyld.

Receptanteckningar

Du kan ersätta yoghurt och mjölk med soja eller mandelmjölk för en mjölkfri och vegansk version. Du kan behöva gnida avokadoerna med lite limejuice, om du gör den här versionen.

Honung kan användas i stället för socker.

Rosewater lägger till en delikat blomnot till lassi, och jag rekommenderar starkt att lägga till några, om du har det.

Alternativt är ingefära sirap en läcker, kryddig tillsats. Jag köper ginger sirap på min lokala Purdy’s (en choklad butik), men du kan använda sirap från burkar av konserverad ingefära.