Recept: Cranberry Tart med Nut Crust

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Jag känner till en hemlig tranbärsfläck på Long Island, och från födelseshögresor där fanns det här receptet. Varje hösten skulle jag tillbringa två eller tre helger på mina knän i mina brunnar och samla de rubinjuveler hösten. Jag skulle skölja och frysa nog för Thanksgiving, använd sedan resten att leka med i köket.

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

En vanlig missuppfattning är att tranbär växer i gigantiska vattendroppar – “mossar” – men de växer faktiskt i små ankelshög buskar och ibland skördas genom att de översväms med vatten och rakade sedan på ytan. Du kan också välja dem för hand och det är vad du måste göra när du stöter på vilda buskar på en promenad. Det är mycket arbete, men det är förlåtande; inga törnen som med många andra bär, och heller ingen färgade fingrar.

Min dotter väljer alltid metodiskt och söker efter de mörkaste bären som är möjliga. Jag är en mindre selektiv förare; min enda fördom var att försöka rita tillräckligt med tranbär medan du behöll sin läckra lilla stam så att jag kunde linja upp dem på fönsterbrädan hemma för ett säsongsbetonat stilleben.

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Första gången jag gjorde denna efterrätt, råkade jag ha markerade hasselnötter i min frys, men sedan dess har jag gjort det många gånger och haft tur med mandel och valnötflor också. Bären sjuda i en söt lösning av socker och sirap. Även om de flesta tranbärsartiklar kallar majs sirap, använde jag Lyle’s Golden Syrup, en brittisk pantry stapel, men du kan enkelt ersätta lönnsirap eller annat tjockt, flytande form sötningsmedel.

Tårtan är en perfekt kombination för hösten: den skarpklumpiga smaken av skorpan som är kopplad till tårta bär och lönnsockret är den perfekta efterrätten för den här tiden av året och tar dig igenom till Thanksgiving.

Cranberry Tart med Nut Crust

Serverar 6. Gör en 9-tums tårta.

För paj:

4 koppar färskt (eller tinas) hela tranbär


2/3 kopp granulärt socker


2/3 kopp guldsirap

Zest of 1/2 unwaxed citron

För skorpan:

1 kopp obelagd allmjölksmjöl


3/4 kopp nötmjöl


1/4 kopp pulveriserat socker


1/2 tesked salt


4 uns (1 sticka) osaltat smör, skuren i små bitar och kyld


1 till 3 matskedar kallt vatten

Blanda socker och gyllene sirap över medelhög värme i en mellanskiva. Rör tills sockret löser upp och blandningen bubblar. Tillsätt tranbär och citronskal och vänd flera gånger för att täcka jämnt med sockerblandningen. Ta bort pannan från värmen och lägg åt sidan för att svalna till rumstemperatur.

Förbered degen: Om du använder en matberedare, kombinera de torra ingredienserna i processorkåpan och pulsera för att kombinera. Släpp i smörbitarna och puls flera gånger tills konsistensen av havregryn. Om du förbereder för hand, kombinera de torra ingredienserna i en stor mixskål. Tillsätt smörbitarna och skär in med två knivar eller en konditorblandare tills blandningen är konsistensen av havregryn.

Fortsätt att förbereda degen genom att tillsätta vattnet en matsked i taget tills degen bara knappt kommer ihop i en boll. Vrid degen ut på disken och samla och forma till en skiva. Tappa ihop i plastfolie. Kyl i kylskåpet i minst 30 minuter.

Unrappa degen och placera på en lättmjölkad yta. Rulla ut till en grov 9-tums cirkel. Överför försiktigt till en 9-tums tennpanna med avtagbar botten. Pressa degen i pannan och bilda en läpp runt kanten genom att vrida pannan medan du försiktigt klämmer läppen mellan din vänstra tumme på utsidan och höger tumme och pekfinger på insidan. Koka den färdiga pan i 10-15 minuter.

Förvärm ugnen till 375 ° F.

När du är redo att baka, ta bort den förberedda panen från kylskåpet och stryk botten några gånger med en gaffels tandar. Rikta tårskalets botten med pajvikter eller ett lager av pergamentpapper och okokta bönor. Baka i 10 minuter eller tills skorpa börjar visa lite torkning och brunning.

Ta bort tärskalet från ugnen och häll den kalla tranbärsblandningen i skalet, sprida den ut från mitten för att inte droppa på skorpans läpp. Dusta eventuell återstående sockerblandning från pannan genom skalet, och undvik läckan från tårtan.

Baka i ytterligare 30 minuter, eller tills skorpan fördjupar i färg och fyllningen bubblar. Kyl på ett trådställ. Ta försiktigt ut ytterringen och servera samtidigt varm eller vid rumstemperatur. Topp med en skinka glass eller en flaska av grädde.