Recept: Congee, Comfort Food for Frugal Times

Jag var sjuk med dålig förkylning under helgen och även om jag var uppvuxen en WASP i Midwestern USA, när jag är nere för räkningen brukar jag laga en stor kruka med congee, kanske en av de mest allestädes närvarande av alla asiatiska livsmedel.

Enligt min erfarenhet finns det inget enklare och mer tröstande än konge, vilket i princip är ris kokt med mycket vätska tills det bildar en mjuk och krämig gröt. Det finns så många recept och metoder för att göra congee eftersom det finns mödrar och mormor att göra dem, men här är grunderna.

Congee är det kinesiska namnet på risgröt men det är också känt som okayu i Japan, juk i Korea, och jok i Thailand för att bara nämna några. Medan de alla har sina egna unika variationer, börjar de alla med ris och en vätska, vanligtvis vatten och kanske lite salt. Från den grundläggande starten kan en mosaik av underbara smaker och texturer tillsättas, såsom kimchi och saltad fisk (Korea), eller fläsk med stekt vitlök och scallions (Filippinerna.) Congee kan till och med sötas med socker och serveras med frukt, som päron eller äpplen.

En annan favoritvariant är att göra konge med kyckling eller kalkonvingar och ingefära. Vingarna tas bort när de är färdiga matlagning, köttet strimlat och återvände till potten som är garnerad med lutna gröna lökar.

Medan konge vanligtvis görs på spisen, kan den också göras i en långsam spis eller riskokare. Faktum är att många riskokare har en congee-inställning, vilket innebär att du kan börja din congee natten innan och vakna nästa morgon till en redan kokt och tröstande frukost.

Eftersom tillsatsen av extra vatten kan sträcka en enkel kopp ris för att tjäna en hel familj, anses konge vara en sparsam maträtt. Dessa dagar, oavsett var du är från eller vilken ekonomisk situation som sträcker dina matdollar, är kökets visdom faktiskt.

Men mest intressant av allt är congee nästan en form av språk, en transportör av minne, kultur och identitet. Liksom alla goda livsmedel, näring det mer än bara magen.

Vänligen dela med oss ​​dina kongeminnen och recept!

Basic Congee

serverar 6

1 kopp långkornigt vitt ris

9 koppar vatten eller lager (kyckling eller fisk)

Salt att smaka

I en tung kruka, sätt riset, vätskan och valfritt salt till koka, vrid det sedan ner till en simmer och täck löst med ett lock. Koka försiktigt, rör om ibland tills riset är grundligt kokt och gröt har blivit tjockt och krämigt, ca 1 1/2 timmar. Servera upp varma med smaksättet av ditt val eller slätt, precis som det är, för en tröstande, enkel måltid.

(Bilder: Dana)