Recept: Citron Ricotta Pasta med Basil

(Bildkrediter: Joe Lingeman | Kitchn)

Jag lärde mig denna behandling för pasta från en gammal granne av mig som tog sin matlagning väldigt seriöst och gjorde även den enklaste måltiden som en middagsfest. Musik blir förändrat, cocktails hälls, berättade berättelser; det finns mycket gestikulerande.

Men det är allt som finns att denna matkokar pastaen, kastar såsingredienserna i en stor skål och kastar sedan i den tömda pastaen. Det är en stressfri festrätt, eller till och med bara din middag ikväll.

Denna pasta kan dras ihop så länge det tar pasta att laga mat; mellan 9 och 13 minuter, beroende på vilken form du använder. Eftersom det är så enkelt och den okokta såsen har så få ingredienser, kan du använda de bästa ingredienserna du hittar, vilket gör skillnaden – speciellt när det gäller ricotta. Om du kan undvika skummjölk och kommersiellt gjorda versioner, gör du. Om du har tid kan du till och med göra din egen.

(Bildkrediter: Joe Lingeman | Kitchn)

Pastaprodukterna som bäst kompletterar denna sås är småformade bitar, som rotini, penne, fusilli och gemelli; Dessa former håller såsen. Återigen gör kvalitet en stor skillnad här. Nu är det dags att våren för något bättre än vanlig spaghetti. Men om det är allt du har, kommer du fortfarande att äta bra.

Testerens anteckningar

Jag är ombord på allt som involverar ricotta, så jag var glad att slutligen ge detta recept ett försök. Det är så enkelt som du tror att det är, och det är det som gör det så speciellt. Jag kunde montera allt på under 15 minuter, och ändå kände jag sig till en skål med denna pasta fortfarande speciell och lite fin.

Baserat på tidigare kommentarer sänkte jag mängden ricottaost så att pastan inte svammade i sås och jag minskade mängden olivolja till bara ett slutgiltigt drizzle, eftersom maträtten är gott luxe och rik utan det ursprungliga paret matskedar.

Det är värt att använda ricotta av god kvalitet här, så försök att hitta det bästa du kan hitta. Jag använde också Pecorino Romano-ost ​​i stället för Parmezan, som är lite saltare och nuttier, och det gav pastaen lite mer dimensioner (även om allt du har är Parmesan, kommer denna maträtt fortfarande att vara bra).

Slutligen kunde jag inte motstå att lägga till en nypa röda pepparflingor för lite värme för att skära igenom grädden, men jag lämnade det självklart, om du inte är redo för krydda.

– Sheela, maj 2018


Lemony Ricotta Pasta med Basil

Serverar 6

 • 1 pund

  torkad kort pasta, som gemelli, fusilli, penne eller rotini

 • 1 1/2 koppar

  ricottaost, helst nyframställd

 • 1 kopp

  fint riven Pecorino Romano eller Parmesanost

 • Fint riven del av 1 stor citron

 • Juice av 1 stor citron

 • 1/2 tesked

  kosher salt

 • 1/2 tesked

  nymalen svartpeppar

 • 1/2 kopp

  Löst packade färska basilikablad, tunt skivad

 • Knippa röda pepparflingor (tillval)

 • Godkvalitativ olivolja, för servering

Ta en stor kruka med tungt saltat vatten till koka över medelhög värme. Tillsätt pasta och laga mat enligt förpackningsanvisningar tills al dente. Under tiden förbereda såsen.

Placera ricotta, pecorino eller parmesan, citronskal, citronsaft, salt och svartpeppar i en stor värmeisolerad skål och rör om att kombinera. När det finns cirka 2 minuter kvar i pastaens matlagningstid, placera skålen över potten och rör om långsamt ricotta-blandningen. Du bör se det lossa när det värmer.

När pastaen är al dente, töm den bra. Tillsätt den i skålen med ricotta och mixa väl för att jämnt täcka pastaen i såsen. Tillsätt basilikan och rödpepparflingorna, om de används, kasta och servera omedelbart. Drizzle olivolja över varje servering.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 3 dagar.