Recept: Citron Caper Pasta

Den allra bästa delen av denna maträtt kanske inte är den faktiska pastaen (även om det är garlicky och lemony och oh så bra), men de krispiga, krispiga brödsmulorna som ströms med överge över toppen. De rostade med citronskal och kombineras med parmesan och hackad persilja för att bli ett scenstjärtande tillägg. Krummerna fångas i skarvarna och vriderna och väntar på att du ska upptäcka deras storhet när du slår upp en stor förkroll av nudlar.

Pastan i sig är extra tangy från citronen och har en briny kick från kapersna. Det är en maträtt som passar i ungefär ett ögonblick, om du har ett nästan tomt skafferi och det är sent och du är hungrig på en onsdag, eller du lagar mat för några vänner under helgen.

Den överraskande effekten av brödsmulor

Det är de smörgåsar som gör denna mat smak som pastaen du beställt på en restaurang. Italienarna har känt detta hela tiden. De har sprinklat pangrattato, som översätter till “riven bröd” under en lång, lång tid. Det var vanlig praxis för fattiga italienska bönder att gråta gammalt bröd över pastaen i stället för dyrare parmesan. Det är inte bara en billig ersättare, men – brödsmulor lägger till smaklig smak och knas, vilket ger en mer intressant pasta. Dessa dagar kan vi ha det bästa av båda världarna, lägga ost till smulorna för den signaturen, salt finishen. Efter att ha försökt det här, kan du bara hitta dig själv att spruta blandningen över nästan vilken pastarätt som kommer ut ur ditt kök.

(Bildkrediter: Jenny Huang)


Citron Caper Pasta

Serverar 4 till 6

 • 1 pund

  torr kort pasta, som campanelle, gigli, mediumskal, pipett eller orecchiette

 • 1 matsked

  olivolja

 • 1 kopp

  färsk eller panko brödsmulor

 • Fint riven del av 1 stor citron

 • 2 matskedar

  hackad färsk persilja löv

 • 2 matskedar

  nybakad parmesanost

 • Kosher salt

 • Nymalen svartpeppar

 • 3 matskedar

  osaltat smör

 • 4 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 1/4 kopp

  kapris

 • Juice av 1 stor citron

Ta en stor kruka med saltat vatten till koka. Tillsätt pastaen och koka tills al dente, 8 till 10 minuter, eller enligt förpackningsinstruktionerna. Under tiden skål brödsmulorna.

Värm oljan i en stor stekpanna över medelvärme tills den skimrar. Tillsätt brödsmulor och citronskal och sauté tills krummen är guldbruna och skarpa, 4 till 5 minuter. Överför till en liten skål. Tillsätt persilja, parmesan, en nypa salt och några grindar peppar och rör om att kombinera.

Smält smöret i samma panna över medelvärme. Tillsätt vitlök och sauté tills doftande men inte brunt, ca 1 minut. Avlägsna från värmen och rör om kapporna och citronsaften. ta pannan av värmen om pastaen inte är klar än.

Reserv 1/4 kopp pasta kokvatten och töm sedan pastan. Återställ stekpannan till medium värme och tillsätt pasta och reserverat kokvatten. Kasta och rör pastaen tills såsen pålägger pastaen och vattnet har avdunstat, 1 till 2 minuter. Tillsätt 1/4 kopp av brödkrossblandningen och kasta igen för att kombinera. Servera garnerad med den återstående brödsmulblandningen.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 5 dagar.