Recept: Citron-Blåbär Yoghurtkaka med Citronkräm

Jag är en sugerör för en oförskämd tårta, den typ av kaka som du kan piska upp om en timme eller mindre utan några extra resor till mataffären, en som är speciell nog för att tjäna gästerna, men hemlig nog att inte behöva en speciellt tillfälle alls. Den här doftande citronkakan – spridda med saftiga blåbär och duckad med mjuk citronkräm – är den perfekta, oförskämda tårtan, bara det som ska hämtas till en sista-minuten-festfest eller att snacka med eftermiddagste.

Receptet är anpassat från a Gourmet hallon kärnmjölk kakmjölk recept. Jag älskar de krispiga kanterna och fuktiga inredningen i originalet, men det tog mig inte lång tid att anpassa det för att passa min obehagliga kakebehov. I stället för kärnmjölk, som jag sällan håller på med, använder jag en blandning av grekisk yoghurt och mjölk. Och i stället för känsliga hallon använder jag blåbär – fräsch när jag kan hitta dem på böndernas marknad och frysta när jag inte kan. (Jag använde frusna vilda blåbär för kakan avbildad.)

Rubbing citronskal i sockret innan det krämas med smöret fyller kakan med en djup citronsmak, ett knep jag plockade upp från ett Dorie Greenspan recept. Och en snabb blandning av tung piskad kräm och flaska citron ostmassa, piskad tills tjock och mjuk, förvandlar en enkel mellanmålkaka till en middagsfärdig efterrätt.

Vid första anblicken kan bakningstemperaturen tyckas ovanligt hög, men den höga värmen är vad som ger kakan sina bruna, sugerbranta kanter. Det smalnar också fönstret mellan “just done” och “dry and overdone”, så om du är osäker på noggrannheten i din ugn, spela den säker och börja kolla på din tårta lite tidigare. Eller hämta en ugnstermometer. Du kommer inte ångra det – särskilt när du sitter tillbaka och snackar på en bit av denna tårta.

  Kan jag återanvända pastavatten?


Citron-Blueberry Yoghurtkaka med Citronkräm

Serverar 8

 • För kakan:
 • 1 kopp

  allround mjöl

 • 1/2 tesked

  bakpulver

 • 1/2 tesked

  bakpulver

 • 1/4 tesked

  salt-

 • 2/3 kopp

  strösocker

 • Zest av en citron (ca 1 1/2 teskedar)

 • 1/2 pinne

  (4 msk) osaltat smör, mjukat

 • 1/2 tesked

  ren vanilj extrakt

 • 1

  stort ägg

 • 1/4 kopp

  vanlig grekisk yoghurt (hel eller 2%)

 • 1/4 kopp

  mjölk

 • 1 kopp

  färska eller frysta blåbär (behöver inte tina)

 • 1 1/2 matskedar

  turbinado socker

 • För citronkräm:
 • 1/4 kopp

  tung whipping cream

 • 2 matskedar

  lagrad köttfärs

Förvärm ugnen till 400 ° F med rack i mitten. Smör en 9-tums rund kakspanna och lägg botten med pergamentpapper. Mjöl sidorna.

Vispa mjöl, bakpulver, natron och salt i en medium skål och lägg åt sidan.

Placera det granulerade sockret och citronskalan i skålen på en stativblandare eller i en stor mixskål. Använd fingrarna, gnid zest i sockret tills det är konsistensen av fuktig sand och luktar citronsocka. Tillsätt smöret och slå i en stativblandare eller med en elektrisk mixer i medelhög hastighet till blek och fluffig, ca 3 minuter. Slå i vanilj och ägg. Tillsätt yoghurt och slå bra.

Vid låg hastighet, slå i halva mjölblandningen tills den bara kombineras. Slå sedan i mjölken och kvarvarande mjölblandning.

Sprid smeten jämnt i pannan. Spruta bär över toppen och stänk jämnt med turbinado socker.

Baka tills kakan är gyllenbrun och en tester insatt i mitten kommer ut ren, ca 25-30 minuter. Låt svalna i 10 minuter i pannan, vänd sedan ut på ett ställ och svalna i 10-15 minuter. Ta bort pergamentet och vänd på en platta.

Under tiden använder du en grädde och citronfärg i hög hastighet med en elektrisk mixer eller nedsänkningsblandare med en vispfäste tills den är gräddig, jämn och tjock. Det bör handla om konsistensen av vanlig yoghurt. Förvaras kylt tills det är klart att servera.

Servera tårta varmt eller vid rumstemperatur, dukad med citronkräm. 

Receptanteckningar

Du kan ersätta 1/2 kopp kärnmjölk för yoghurt och mjölk.

Denna tårta bakar sig snabbt; Om du är osäker på noggrannheten i din ugn, börja kolla på den efter 20 minuters bakning.

Tårta kan göras 1 dag framåt, inslagna och förvaras vid rumstemperatur. Citronkräm kan göras upp till 8 timmar framåt och förvaras i en lufttät behållare i kylskåp.

Anpassad från Gourmet.

Relaterad: Behöver du en Go-To Cake? 5 enkla recept att göra din egen

(Bilder: Anjali Prasertong)