Recept: Cheesy Vegan Kale Chips

(Bildkredit: Kelli Foster)

Jag försökte göra kale chips för några år sedan när en vän berättade för mig hur mycket hon svär vid detta enkla, hälsosamma mellanmål. En dålig ugn och en otålig kock (skyldig!) Brände dem bara en liten bit. Och vet du vad? De var hemska!

Men efter att ha provat några otroligt smakrika dehydrerade kaleflisar, gjorde jag det mitt uppdrag att försöka igen för att göra dem framgångsrikt hemma – men utan en dehydrator. Och den här gången fungerade det! Här är din biljett till friska Doritos. Allvarligt.

(Bildkredit: Kelli Foster)

Om du är lycklig nog att ha pantryutrymmet för en dehydrator, kan du bara hoppa över ugnsriktningarna här och gå om din goda väg. För de av oss som måste lita på en ugn för att göra tricket, är det ingen överraskning att nyckeln håller temperaturen väldigt låg. Som i, så låg som din ugn kommer att gå. Och förbered dig för att vänta ut det i några timmar medan dessa marker torkar ut.

Väntetiden är värt det. På något sätt kommer hodgepodge av ingredienser samman för att smaka, okej. På ett bra sätt. Tänk på dessa som dina friska Doritos, och de kommer att försvinna så fort.

(Bildkredit: Kelli Foster)

Testerens anteckningar

I min mataffär, som förmodligen är densamma i din, är banan som direkt leder till kassan kantad med snacks. Impulshopping snacks. Jag har aldrig känt mig av någon av dessa, fram tills lådor med ostliknande kaleflis tog sig fram till hyllan som sitter strax innan kassan. Jag har stirrat på dem längtat i veckor, och det enda som hindrar mig från att kasta dem i min vagn är den strama prislappen.

Jag hade aldrig övervägt att göra min egen version av dessa kaleflisar tills de kom över Stephanie’s recept. Dessa utseende bara som de chips jag har tittat på i butiken, men kostar en bråkdel av priset att göra.

Att göra kale chips tar ett par timmar, men processen är väldigt lätt. Detta är ett perfekt recept på när du befinner dig hemma på eftermiddagen eller när du spenderar kvällen.

Kelli, Maj 2015


Cheesy Vegan Kale Chips

Serverar 2 till 4 som mellanmål

 • 3/4 kopp

  cashewnötter

 • 1 knippa

  kale, tvättas och torkas

 • 1 kryddnejlika

  vitlök, skalad

 • 2 matskedar

  Soja sås

 • 2 matskedar

  vegetabilisk eller rapsolja

 • 1/3 kopp

  näringsjäst (inte förväxlas med bryggerjäst)

 • 1

  citron, juiced

Täck cashewnötterna med vatten i en liten skål och låt dem suga i minst en timme innan du fortsätter.

Förvärm ugnen till lägsta värmeinställningen (gruvan är 180 ° F). Linjer flera bakplåtar med pergamentpapper. Töm cashewnötter och lägg åt sidan. Trim stammar från varje kale leaf och skära varje blad i bitar i bitar.

Kombinera cashewnötter, vitlök, sojasås, olja, näringsjäst och citronsaft i en matberedare. Blanda tills slät.

I en stor skål, kombinera Kale och cashew pasta, rör tills alla bitar av kale är jämnt belagda. Placera kale bitar på bakplåtar, vilket ger utrymme mellan varje bit så att de inte rör eller överlappar varandra. Om du har kvarskål som inte passar helt på bakplåtarna, kyl det, täckt, tills det första batchet har slutat bakning och sedan baka en andra sats.

Baka kale tills det är skarpt och helt torrt, mellan 2 och 3 timmar. Kontrollera efter den första timmen och vänd bladet över. Kontrollera kale regelbundet. Chips kommer att vara klara när de är knackiga och styva och toppade är torra och känns inte sneda eller fuktiga.

Receptanteckningar

Kale chips kommer att hålla i en lufttät behållare i en vecka.

Detta recept har uppdaterats – först publicerad oktober 2012.