Recept: Bubbla och Squeak

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

Bubblan och squeak, med sitt skämtsamma namn, är en klassisk brittisk dag-efter-semester maträtt. Det är oerhört mångsidigt, eftersom du kan slänga in några kvarvarande grönsaker eller potatismos i detta tröstande recept – perfekt för en avkopplande måltid efter en hektisk Thanksgiving.

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

Ursprunget på denna maträtt är okänt, men det är fast etablerat i brittiska kulinariska traditioner. Vanligtvis gjord för att använda resterna efter en söndagsbrödsmiddag, eller en stor helgdag som jul, bubbla och squeak är väldigt brittisk och gör för en god frukost, lunch eller till och med en snabb nattkväll.

Det ovanliga namnet beror förmodligen på de bubbla och pipande ljuden som skålen gör medan den kokas. Denna mat smakar underbart bara av sig själv, men jag har även serverat det med stekta ägg, korv och hemlagad bönor i engelsk stil, för den perfekta efter semestern.

En av anledningarna till att denna maträtt är så populär är på grund av dess mångsidighet. Alla länder i Storbritannien har en version av denna klassiker. I Irland är colcannon en liknande maträtt med kål, kale och potatis, medan det i Skottland är de förtjusande namnen “rumbledethumps”, som också inkluderar ost. Du kan också lägga till bacon för att ge skålen en extra hjärtlig smak, eller byt ut hälften av potatismosan med sötpotatis eller yammos för en ovanlig, söt och söt maträtt.

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

Bubbla och Squeak

Serverar 4 till 6

 • 1 matsked

  Smör

 • 1 till 2 matskedar

  canolaolja

 • 1/2

  medellök, finhackad

 • 1/2 kopp

  strimlad, kokta spritkål

 • 1/2 kopp

  strimlad kokad kål (tillval)

 • 1/2 kopp

  riven morötter (kan kokas eller rå)

 • 2 koppar

  kvarvarande potatismos

 • Salt och peppar efter smak

 • Stekt ägg, att servera (tillval)

Värm smöret och oljan försiktigt i en bred, ytlig stekpanna över medelvärme och tillsätt löken. Koka i fem minuter tills löken är mjukad.

Vrid upp värmen till medelhög och lägg till strimlad sprit, kål (om den används) och morötter. Smaka med lite salt och peppar. Koka i fem minuter tills grönsakerna börjar färga.

Tillsätt potatismos i stekpannan och rör om det, tills grönsakerna och potatisarna kombineras väl. Säsong igen, för att smaka.

Tryck ner på stekpannan och stek i fem till sju minuter tills botten är lättbrunad och skarp. Driva lite olja runt kanterna om blandningen ser ut som att den torkar ut. Potatisblandningen bör börja göra pipande ljud vid denna punkt.

Använd kåpan på locket, vänd in bubblan och pipa in i locket och släng sedan tillbaka i stekpannan för att laga den andra sidan. Koka i ytterligare fem till sju minuter. Servera skuren i kilar och fyllda med stekt ägg, om så önskas.

Receptanteckningar

Du kan använda nästan alla kvarvarande grönsaker för att göra bubbla och pipa. Persilja, ärter, sötpotatismos, sverige och ropetter gör alla bra utbyten.

Du kan också lägga till bacon i denna maträtt. Koka bacon i stekpannan först, ta bort från stekpannan, dränera och hugga. Lägg en matsked smör till baconfettet i stekpannan och fortsätt enligt beskrivningen, rör om i den hackade baconen med potatisarna.