Recept: Braised Aubergine och Tomater

(Bildkrediter: Megan Gordon)

Aubergine kan få en dålig rap. Vissa människor tycker det är grumligt, medan andra kan finna det strängt eller till och med smaklöst. Men om det är väl förberedt kan äggplantan vara en extremt tillfredsställande köttbyte och när den förenas med några tomater och färska örter, den perfekta sommarmaten.

Jag gillar det här receptet mycket eftersom det inte försöker klä upp aubergine med för mycket olja eller ostkaka. Så ofta kommer människor att steka upp sina äggplantor (vilket inte är halvt dåligt, jag är den första som ska erkänna) eller släcka den med massor av olivolja och ost medan du bakar i ugnen. Speciellt under de varma sommarmånaderna är det trevligt att låta aubergine stå på egen hand som det gör här.

(Bildkrediter: Megan Gordon)

Jag håller detta recept nära till hands eftersom det är mycket anpassningsbart. Om du har jordbrukarens marknadstomater som mognar på din vindruka, använd dem istället för konserverade tomater. Kanske har du några zucchinis eller en burk kapris du har vill använda? Kasta in dem också. Jag gör ofta det här receptet, och ibland lägger du lite spenat i botten av pannan och lägger äggplantan direkt på toppen, så du har visad, smakfull spenat för att följa med din enkla braised aubergine.

(Bildkrediter: Megan Gordon)


Braised Aubergine och Tomater

Serverar 3 till 4

 • 1

  stor aubergine, halverad i längdriktningen

 • 1 tesked

  kosher salt, uppdelat

 • 1

  liten lök, skivad

 • 1/4 kopp

  olivolja

 • 1

  (14 ounce) kan hela tomater (ca 3 till 4 tomater, skuren i 1/2-tums bitar)

 • 1/4 kopp

  hackad färsk persilja

 • 2 matskedar

  hackad färsk basilika

Förvärm ugnen till 400 F. Film botten av en 9×9-pan med 2 matskedar olivolja, lägg sedan äggplanthalvor inuti, klippa sidorna uppåt. Stänk varje halva med ca 1/4 tesked salt. Reservera kvarvarande salt för senare användning.

I en liten stekpanna över medium värme, sauté lök i de återstående 2 matskedar olivolja tills genomskinlig, cirka fem minuter. Rör i tomat, basilika, persilja och kvarvarande salt tills de kombineras, och skopa sedan tomatblandningen ovanpå aubergine. Täck pannan med aluminiumfolie och baka i 10 minuter.

Basta aubergine med vätskan i pannan, täck sedan om och baka i 15 minuter. Basta igen och baka tills äggplanter är mjuka och ömma, avtäckta, cirka 20 minuter.