Recept: Beef and Tomat Stir-Fry

(Bildkrediter: Ghazalle Badiozamani)

Min mormor var en fantastisk kinesisk hemkock, och denna stekpanna, en kantonesisk klassiker, var en av mina favoriträtter. Den har öm, tunt skivad nötkött belagd i en salig marinade som fördubblas som en sås. Den är full av zingy ingefära och vitlök, och söta tomat kilar som är lagade bara tillräckligt för att släppa några av sina juicer men behålla sin form. Det är en stor maträtt som är utsökt över en hällande skål med ångad ris för att suga upp alla goda såser. Det är också ett bra sätt att fira tomatsäsongen när du vill lägga till ett nytt recept på din bok.

Trots att min mormor lyckades göra även stenhårda vintertomater smakar bra med denna beredning, kommer toppsäsongstomater att ta denna maträtt över toppen. Du kan även använda heirloomtomater så att du får en mängd olika färger, smaker och texturer.

Nötkött och Tomat Stir-Fry

Serverar 2 till 4

För biff och sås:

12 ounces flankbiff, trimmad av överflödigt fett och sinus


2 msk ostronsås


1 matsked tamari eller sojasås


1 matsked Shaoxing vin eller torr sherry


1/2 tesked majsstärkelse


1/2 tesked asiatisk sesamolja

För omrörningsstegen:

2 matskedar vegetabilisk olja, uppdelad


3 (1/4 tum tjock) skivor färsk ingefära


1 vitlöksklyfta, malet


1 pund tomater (ca 3 medium), skuren i 1-tums breda kilar


3 medelstora skalvar, skärs tvärs i 1-tums bitar

Ångad ris, för servering (tillval)

Marinera biffen: Klipp flankbiffen tvärs (med spannmål) i 2- till 3-tums brickor. Skär varje remsa över kornet i 1/4 tum tjocka bitar. Placera nötköttet i en medium skål.

Rör oststersås, sojasås eller tamari, vin eller sherry, majsstärkelse och sesamolja tillsammans i en liten skål tills majsstärkelsen är upplöst. Överför 2 matskedar av sås blandningen till skålen med nötkött och kasta till kappa; sätt den återstående såsen åt sidan.

Gör omrörningsstegen: Värm en stor stekpanna eller platta wok över medelhög värme tills en droppe vatten förångas omedelbart vid kontakt. Dryck i 1 matsked oljan, tillsätt biffen och sprida sig i ett jämnt lager. Koka ostörd tills nötköttet börjar seara, ca 1 1/2 minuter. Använd en metallspatel, rör om i 30 sekunder tills nötköttet är lättbrunt men inte kokt igenom. Överför nötköttet och eventuella juicer i pannan till en stor tallrik.

Drifta resterande 1 matsked olja i pannan. Tillsätt ingefära och vitlök och rör om tills duftande, cirka 30 sekunder. Tillsätt tomaterna och laga tills tomaterna börjar kollapsa runt kanterna och släppa saftarna i ca 3 minuter. Återställ nötköttet och eventuella ackumulerade juicer till pannan, sätt i skalserna och reserverade såsblandningen och rör om tills nötköttet bara är kokt och såsen är blank, 30 sekunder till 1 minut. Servera omedelbart över ris.

Receptanteckningar

  • Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 3 dagar.
  Recept: Allt Bagel Croutons