Recept: Bakad svamp risotto med karamelliserade lök

(Bildkrediter: Maria Siriano)

Letar du efter något mysigt, varmt och gott för middag ikväll? Här är ett recept anpassat från min bok, Inte din mors grytor – En krämig, tjock, bakad risrätt full av mörk svamp smak. Toppad med söta karamelliserade lökar och en pudding av peppar, det är en av de mest tillfredsställande sakerna att äta när du längtar efter smaklös mat.

Bakad Svamp Risotto: Titta på videon

Risotto är känd som en mödosam eldstad, som kräver upp till en timme med konstant omrörning för att uppnå den perfekta konsistensen av distinkt, ömt riskorn som är suspenderade i en krämig sås. (Det är inte vanligt faktiskt grädde i risotto, såvida det inte stannar i slutet creaminess kommer från risets stärkelse.)

(Bildkrediter: Maria Siriano)

Så kan en mycket enklare, mer hands-off bakad risotto simulera denna effekt? Tja, inte exakt. Du kommer inte ha den perfekta, idealiserade strukturen, men du har fortfarande mycket, mycket bra. Denna maträtt har mjuka, ömma korn ris, tjock och krämig och varm. Det vänder sig inte till mush, men det är fortfarande inte en halv-dålig risotto, men oortodox kan det vara förberedelserna. Och det är mycket bekvämare; du måste göra lite matlagning innan du lägger maträtten i ugnen, men då är du fri att göra karamelliserade lökar, avsluta din sallad och sätt bordet medan det bakar.

Och ja, den här versionen är också helt vegansk. Det är en speciellt bra maträtt att göra för en blandad middag fest av omnivores, vegetarianer och veganer. Det är så bra på egen hand att omnivörerna aldrig kommer att sakna köttet.

Men de och vegetarianerna kan skedla lite mascarpone eller gräddfil i sina rätter för en extra hink av grädde, medan veganerna kan använda Tofutti’s Better than Cream Cheese. Jag har många människor i mitt liv som behöver äta mjölkfria och medan jag vanligtvis undviker mejeriprodukter, uppskattar jag att det ibland är bara roligt att ha något krämigt. Och jag älskar personligen Tofutti-produkterna.

Men ingen av dessa tillägg är nödvändiga – denna maträtt är perfekt vinterkomfortmat allt på egen hand.

Testerens anteckningar

Risotto är lätt en av mina favoriträtter att laga hemma, men jag har faktiskt aldrig försökt en bakad version. Medan jag är den udda ankan som finner att det rör sig om klassisk risotto på spishällets lugnande, älskade jag verkligen den här bakade variationens lätthet. De torkade svamparna, tillsammans med deras rehydratiserande vätska och ett stänk av balsamico, låter en sådan djup smak till maträtten. Det är ett vegansk recept, säkert, men det djupet gör det allmänt tilltalande, vilket betyder att det är garanterat att behaga en blandad grupp av ätare – alla köttätare och köttätare. Det är så rik och smakfullt att det inte behöver mycket mer av en garnering utöver de karamelliserade lökarna, men som Tro säger, en klump av gräddfil eller mascarpone, om du inte är vegan, eller en dollop cashewcreme eller Tofutti cream cheese, om du är, kommer att gälla liljan.

– Sheela, februari 2018


Svamp risotto med karamelliserade lök

Serverar 4 till 6

 • 1/2 uns

  torkad shiitake eller porcini svamp, finhackad

 • 2 koppar

  kokande vatten

 • 1/3 kopp

  olivolja, uppdelad

 • 4

  gula lök (ca 2 pounds)

 • 4 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 8 ounces

  cremini svampar, skivad

 • 1

  stor kvist fräsch rosmarin

 • 1 kopp

  Arborio eller kortkornigt vitt ris

 • 1/2 kopp

  torrt vitt vin, som Sauvignon Blanc (se till att det är vegan!)

 • 2 matskedar

  balsamvinäger

 • 2 koppar

  låg natrium-vegetabilisk buljong

 • 1 tesked

  salt-

 • 1/2 tesked

  nymalt svartpeppar, plus mer för servering

Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värm till 300 ° F. Skölj de torkade svamparna lätt för att avlägsna damm eller gris. Placera svampen i en värmebeständig skål och häll det kokande vattnet över dem. Lägg åt sidan för att branta medan du lagar lökarna.

Hök 1 av löken i en fin tärning. Värm 2 matskedar olivolja i en 3-kvarts (eller större) ugnssäker pott eller nederländsk ugn över medelvärme. Tillsätt den tärnade löken och vitlök och koka, rör om ibland, tills mjukt och gyllene, ca 8 minuter. Skjut löken på potten och vrid värmen upp till medelhög. Tillsätt cremini svamp och laga mat i 5 minuter utan omrörning. Vänd svampen och koka tills de är ganska bruna och en skorpa utvecklas på botten av pannan, ca 5 minuter mer.

Töm de torkade svamparna, förvara vätskan. Tillsätt de torkade svampen och rosmarinskålen på pannan och sauté kort. Tillsätt riset och koka, rör om en eller två gånger tills det börjar bli transparent, ca 4 minuter.

Vrid värmen till hög och tillsätt vitt vin, ättika, buljong och reserverad svampdryckande vätska. Rör och skrapa botten av pannan när du lägger vätskan för att deglaze några smaskiga svampiga bitar som sticker till pannan. Rör i salt och peppar.

Koka upp. Täck pannan med ett tätt passande lock och lägg det i ugnen för att baka i 35 minuter.

Medan riset bakar, gör de karamelliserade lökarna. Skär de resterande 3 löken smidigt. Värm resterande olivolja i en gjutjärnspanna över medelvärme tills den skimrar. Tillsätt lökarna och sprut generöst med salt. Minska värmen till låg och laga, rör om och om, tills löken blir en mörk mahognybrun. Låt dem gå så länge du kan; Jag lagar vanligtvis gruvan i minst 30 minuter.

När risotto har slutat bakning, ta bort rosmarinskålen, rör om och låt den stå upptäckt i 5 minuter före servering. Skål upp och lägg upp varje skål med en sked av karamelliserade lök, lite extra peppar och, om så önskas, en skorpa gräddfil, vispad mascarpone eller vispad Tofutti Better Than Cream Cheese.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 5 dagar.

Anpassad från Inte din mors grytor av Faith Durand, Harvard Common Press.