Recept: Bacon och Egg Fried Rice

(Bildkrediter: The Woks of Life)

Så du har lite kvarstående ris från din vecka med fantastiska “servera med ris” rätter. Vet vad det betyder? Det är dags för stekt ris – det perfekta fordonet att använda upp allt och eventuellt kvarvarande ris i ditt kylskåp. Det är faktiskt dags för en av våra enklaste, mest smakrika stekt risrätter: bacon och äggstekt ris.

(Bildkrediter: The Woks of Life)

Detta recept är typ av en riff på frukost till middag, men ännu viktigare är det en maträtt som min pappa brukade göra ofta när han växte upp i Upstate New York. Som berättelsen går skulle min mormor komma hem från en lång dag på jobbet, och min pappa och hans systrar skulle vara i köket och göra detta bacon och äggstekt ris till henne som ett efterbearbetningsmat.

Det är helt representativt för vår kinesiska-amerikanska ness, och det är ganska mycket det bästa någonsin. I slutändan finns det bara en sak du behöver veta om det: riset är kokt i bacon-dryppningarna. Det är allt.

(Bildkrediter: The Woks of Life)


Bacon och Egg Fried Rice

Serverar 4

 • 1 matsked

  vegetabilisk olja

 • 3

  stora ägg, slagna

 • 8 ounces

  bacon, skuren i 1-tums bitar

 • 1

  medellök, finhackad

 • 5 koppar

  kokt ris, fluffat och kyldt

 • 1/2 tesked

  salt-

 • 1/4 tesked

  socker

 • 2 matskedar

  Soja sås

 • Färsk svartpeppar, efter smak

 • 3

  skalser, hackade

Värm oljan i din wok eller nonstick stekpanna över medelvärme och lägg till slagna ägg. Försiktigt krypta ägget, ta bort från wok och lägg åt sidan.

Håll värmen i medelstora, lägg bacon till wok och låt den göra ner och bli skarp. Den nivå av krispighet du uppnår här är helt baserat på personlig preferens. När bacon ser bra ut till dig, ta den ur wok och lägg åt sidan, tillsammans med äggröra. Lämna baconfettet i wok.

Tillsätt korkad lök på wok och rör om tills det är genomskinligt. Tillsätt sedan det kokta riset och rör det i 2 till 5 minuter. Använd din spatel att platta ut och bryta upp några klumpar. Tillsätt salt, socker, sojasås och peppar. Ge allt en bra rörelse i en minut eller så.

När du börjar se ånga som kommer från riset, värms den genom. Om riset ser lite torrt ut, kan du spruta i lite vatten eller kyckling. Att lägga lite vätska direkt på stora risklumpar hjälper också till att bryta upp dem. För att avsluta disken, rör om äggröra, kokt bacon och scallions. Tjäna!

Besök The Woks of Life Online

För mer recept, roliga anekdoter, och ett brunn av råd om kinesiska matlagningsmetoder och ingredienser, kolla in The Woks of Life. Du kan också följa Leung-familjen på Pinterest, Facebook, InstagBagge, och Twitter.