Recept: Baba Ghanoush (Aubergine Dip)

Under lång tid gjorde tanken på äggplantor mig lite lugn. Det var en konstig grönsak – typ av mjuk, sorts bitter, oförutsägbar texturerad. Jag kunde bara inte slå mitt huvud runt det. Så undviker jag det i flera år. Vad jag behövde var en gateway till aubergine, en ambassadör från andra sidan. Baba Ghanoush, Papa Aubergine, som min grekiska vän kallar det, var vad jag behövde.

Ända sedan jag introducerades till baba ghanoush, har den smidiga, krämiga, rökiga auberginesdoppen varit knuten. Det gav mig gumptionen att försöka med andra äggplantningsrätter, och äntligen blev kär i den stora lila grejen. (Min senaste favorit: denna aubergine sallad).

Aubergine är naturligtvis en sommargrönsak men, som citroner, håller jag den i mitt kök året runt. Det är bara en grönsak som känns så rätt på vintern, speciellt när den stekas och piskas i ett dopp så här. På sommaren gillar jag att grilla auberginen för ännu mer rökighet; det smakar så bra med sin färsk vitlök och tisinbetet. Prova denna spridning på bra smörgåsbröd med mjukost och knäckiga grönsaker.

Liksom många klassiska medelhavs- och Mellanöstern recept, kommer baba ghanoush i många former. Vissa människor gör det bara med tahini; andra gör det inte. Detta är min föredragna metod. Gör det själv, men speciellt om du letar efter din egen port till aubergine.


Baba Ghanoush

Gör 1 till 1 1/2 koppar; tillräckligt för att servera 4 personer som en aptitretare

 • 1

  stor aubergine (1 1/4 till 1 1/2 pund)

 • Extra virgin olivolja

 • Kosher salt

 • 2 kryddnejlika

  vitlök, krossad

 • 2 till 3 matskedar

  färsk citronsaft, från 1 citron

 • 1/4 kopp

  tahini

 • Nymalen svartpeppar

 • Ground sumac, att garnera

Värm ugnen till 425ºF. Skär auberginen i halv längd. Olja klippa sidan lätt med olivolja och strö rikligt med kosher salt. Stekt, klippa sidan uppåt, i 1 timme, eller tills det är mycket mjukt och svart runt kanterna. Auberginehalvorna blir puffiga och expanderade, men kommer att kollapsa när de svalnar. Låt svalna i 1 timme.

Skaka köttet bort från huden och kassera huden. Sätt äggplanta köttet i en fin mesh sikt. Tryck ut och dränera eventuell saft som kommer ut. Överför till en murbruk eller matberedare. Tillsätt vitlök, citronsaft, tahini och svartpeppar och blanda noggrant tills det är mycket smidigt. Smak och tillsätt ytterligare citronsaft, olivolja, salt eller peppar efter smak.

Kyl i minst en timme för att låta smakerna blandas. Innan du serverar damm lätt med mark sumac. Servera med varmt pitabröd, bakade chips eller hackade rågrönsaker.

Kyl över eventuella rester i en täckt behållare i upp till fem dagar.

Relaterad: Varför är min Aubergine Bitter?

(Bilder: Tro Durand)