Recept: Avokado och ägg frukost Pizza

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Avokado. Friterade ägg. Pizzadeg. Jag behöver nog inte säga att kombinationen av tre av världens största mat ger dig en bra frukost: en varm rund tjuvskorpa fylld med en ljus, cilantrospeglad avokadosmos och det perfekta ozzy ägget.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Jag har alltid ätit frukost, men i många år har jag bott på flingor med mjölk eller rostat bröd med smör och sylt – enkla, carb-y-måltider som vanligtvis lämnade mig hungrig ett par timmar senare. Mina vanor har förändrats och nu innehåller mina frukostar alltid en hjälp av protein och fett tillsammans med mina kolhydrater, vilket hjälper till att hålla mig nöjd till lunchtid. Avokado och ägg gör ofta utseende, men oftast inte på samma tallrik. Det gör det här receptet speciellt.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

I denna beredning kokas degen som plattbröd eller pita, läggs på en varm stekpanna tills den bubblor och brinner på ena sidan och sedan vänds för att bruna den andra sidan innan den fylls upp. Pizza snobb kommer att säga att detta inte är en riktig pizza. Det är bra – skicka dina avokado och äggpizzor över till mig. Jag ska äta dem.

Det betyder självklart att du kan ta en genväg och använda butiksköpta pita eller flatbread för en upptagen veckodags frukost. Men motstå frestelsen att använda en butikskökad guacamole i stället för avokadoblandningen. Det tar bara några minuter att masha ihop och är så bra att du blir frestad att kasta bort pizzaidén helt och bara äta den ur skålen med en sked. Vilket är inte nödvändigtvis det värst idé, men då kommer du att sakna ägget. Och du vill inte sakna ägget.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)


Avokado och ägg frukost Pizza

Serverar 4

 • 1

  stor Hass avokado

 • 1 matsked

  finhackad koriander

 • 1 1/2 teskedar

  limejuice

 • 1/8 tesked

  salt-

 • 1/2 pund

  pizzadeg, hemlagad eller lagras (se Receptnot)

 • 4

  stora ägg

 • 1 matsked

  vegetabilisk olja

 • Varm sås, för servering (tillval)

Skär avokado halvvägs, ta bort gropen och skaka köttet i en medium skål med en stor sked. Tillsätt koriander, limejuice och salt. Mash med en gaffel tills den är jämn, med några fågelbitar av avokado. Smak och justera kryddor. (Beroende på storleken på din avokado, kan du behöva mer salt eller limejuice.) Sätt åt sidan.

Dela degen i 4 lika delar. På en välmjölad skärbräda, rulla varje bit i en tunn 6-tums cirkel. (Om degen fortsätter att springa tillbaka när du rullar den, låt den vila i några minuter för att slappna av gluten och försök igen.)

Värm en välkrydd gjutjärnspanna (se Receptnot) över medelhög värme tills det är mycket varmt. Placera en av degen cirklarna i mitten av stekpannan. Koka i 1 till 2 minuter tills undersidan är brunad och den övre ytan är bubblig. Vänd och koka den andra sidan tills den är brunad, tryck ner med en spatel om degen slår ut från botten av pannan. Det kan vara charred i fläckar, vilket är bra. Överför till en tallrik och upprepa med resterande degkretsar.

Sprid 1/4 av avokadoblandningen på varje kokt bit av deg.

Värm oljan i en stekpanna över medelvärme. (Om du använder samma stekpanna som du använde för degen, låt den först svalna och rengör eventuellt bränt mjöl som kan klibba på det.) Stek ägg till önskad smak och placera var och en på toppen av en pizza. Servera omedelbart, med eller utan ett munstycke av varm sås.

Receptanteckningar

Om du inte har en gjutjärnspanna kan du använda en rostfri stekpanna. Filmpannan med ett mycket litet lager av olja innan du lagar pizzorna.

En halv pund av pizza deg är ungefär hälften av ett standard pizza deg recept, eller en halv del av köpta degen. För det här receptet använde jag halva helmjölsmjöl, halva allroundmjöl i min deg.

Pizzarundorna kan kokas upp till 1 dag framåt och förvaras i en lufttät behållare. (Det blir mjukare än vid nyframställning.) Varm i ugnen eller på en stekpanna innan du lägger på påfyllningarna.

Förvarad platta eller pita kan användas istället för pizza deg för en snabb frukost. Varmt bröd innan du lägger på toppings.

Detta recept publicerades ursprungligen i mars 2013.