Recept: Asparges och Prosciutto Crostini

(Bildkredit: Emma Christensen)

Jag älskar sparris nästan vad som helst som jag kan få det: rostad och ätit rakt ur pannan, huggad i en storslagen lunchtidssallad, eller till och med helt enkelt blancherad för en snabb sidrätter. Men för en taktändring, tyckte jag att jag skulle bli krämig.

Snabbt och enkelt att förbereda, dessa tvåbitss bruschetta toasts gör den perfekta starten på påskmiddagen eller mors dagbrunch – eller båda!

(Bildkredit: Emma Christensen)

Jag experimenterade med ett par ostar för att tillsätta grädde till aspargesblandningen – gräddeost och ricotta, getost och parmesan – och bestämde mig slutligen att rena, fräscha smaker av ricotta var precis vad jag ville ha i en vårtids mellanmål. Några snabbt sauterade purjolök och vitlök med en klämma av färsk citron avrundade allt snyggt ut.

Prosciutto och sparris är också en provad och sann match. Du röra inte med perfektion. På dessa bruschetta (eller crostini) älskar jag prosciuttos chewiness och salthet med asparges rena smak och rostat bröd.

Varför har jag inte försökt en aspargespure innan ?! Jag älskar allt som kan whizzed i en matprocessor, och jag letar alltid efter nya dips eller sprider som gör snabba aptitretare till en fest. Jag älskar att jag kan göra detta sparris spridas kan göras flera dagar framåt och montera crostini strax innan gästerna anländer.

(Bildkredit: Emma Christensen)

(Bildkredit: Emma Christensen)

Testerens anteckningar:

Ditto vad Elizabeth sa i hennes ursprungliga inlägg med: Varför har jag inte försökt aspargespure innan?! Denna spridning är ett fantastiskt tillägg till min reportoire of All Things Asparagus.

Jag lade till en liten citronskal när jag nyligen gjorde det här receptet och tyckte om den ljusa, zingy smak som den tillsatte. Jag inkluderar det i detta reviderade recept som en valfri ingrediens, och jag rekommenderar starkt att prova.

Dessa crostini gör definitivt en elegant och lätt aptitretare, men jag hittade mig själv med hjälp av restspredningen på alla möjliga sätt – utsmyckade på smörgåsar, ett dopp för crackers, till och med dockade över en sallad som jag äter till lunch. Det är en mångsidig spridning, så var inte blyg om att använda den i massor av måltider under våren!

– Emma, ​​april 2014

(Bildkredit: Emma Christensen)

Asparges & Prosciutto Toasts

Gör 2 koppar spridning; nog för ca 20 små crostini eller dussintals aptitretare med bettstorlek

 • 1 pund

  sparris, trimmad

 • 1

  stor purjolök (endast vit och ljusgrön del)

 • 4 teskedar

  olivolja, uppdelad

 • 1 kryddnejlika

  vitlök, grovhackad

 • 1/4 kopp

  ricotta ost

 • 3 matskedar

  citron juice

 • 2 teskedar

  citronskal (valfritt)

 • Salt och peppar

 • 1/2 pund

  skinka

 • 1

  bröd av ciabatta, baguette eller annan hantverksbröd, skivad tunt

 • Smält smör eller olivolja

Koka över vatten med koka över hög värme. Tillsätt sparrisen och koka tills det är mjukt och ljust grönt, ca 5 minuter. Ta bort sparrisen från pannan och lägg i isbad (eller kör under kallt vatten) för att stoppa tillagningen. Pat torr.

Skiv purjolöket i halv längd och sätt åt en av halvorna för ytterligare användning. Chop resten av hälften. Värm 2 tsk olivolja över medium värme i en stekpanna. Tillsätt hackad purjolök och vitlök, krydda med salt och peppar och koka till mjukt men inte brunt, ca 6 till 8 minuter. Lägg åt sidan för att kyla.

Grovhacka den kylda sparrisen. Kombinera den hackade sparrisen, purreblandningen och ricotta-ost i skålen hos en matberedare. Pulsa tills kombinerat. Tillsätt citronsaft, citronskal och resterande 2 tsk olivolja. Puré tills mjuk, smaka sedan och tillsätt salt och peppar om det behövs.

Vid denna tidpunkt kan sparrisen svalna tills den är klar att användas, över natten eller upp till 3 dagar.

När du är redo att servera, sprida brödskivorna på ett pergamentfodrat bakplåt och borsta med smält smör eller olivolja. Rostat bröd i en minut eller två tills toastens toppar är gyllene och kanterna är knackiga – kolla skålarna noggrant eftersom de lätt kan brinna.

För att servera, sprida en dollop asparguspuré på varje skiva bröd och lägg sedan toppen med en bit prosciutto.