Recept: Andean Potatis & Ostssoppa (Locro de Papa)

Denna sydamerikanska soppa innehåller många goda och välsmakande saker, från de ömma bitarna av potatis till söta nibbles av färsk majs. Men låt oss vara riktiga – den bästa delen är osten. Queso fresco för att vara exakt, som inte smälter helt, men mjukar mjukare i smutsiga buljong. Så bra.

Nästan alla sydamerikanska länder som berör Andesfjällen har sin egen speciella version av locro. De flesta börjar med en bas av potatis och ost i mjölkbuljong, och lägg sedan till andra säsongsbetonade eller lokala grönsaker, som finns tillgängliga. De flesta är också vegetarianer, även om ömt långkokt fläsk är en locro häftklammer i Argentina. Kom svalare väder, jag lägger till butternut squash eller pumpa till min locro, som de gör i Peru.

Kryddor och kryddor håller sig ganska konsekventa från version till version – ofta bara salt, nybakad svartpeppar och oregano. Spicier-versioner som jag har stött på inkluderar aji amarillo chiles antingen tillagade direkt i soppan själv eller till en sås till sked på toppen. Om du inte kan hitta aji chiles men ändå vill ha lite värme, gör en nypa torkade chileflingor eller cayennepeppar jobbet snyggt.

Jag älskar en tjock soppa, så jag lämnar alla grönsaker i bitar i bitar. För något mer ribbsticks på en kall natt, försök krossa potatisarna med baksidan av en sked efter att de har simrat ett tag eller gå hela vägen och puré potatissoppabasen innan du lägger till osten och andra grönsaker.

Och osten! Var noga med att få queso fresco eller en annan fräscha ost. Det är mildt, krämigt, saltt, och bara perfekt i denna soppa. Att hitta en mjuk bit ost mitt i de andra grönsakerna på din sked är som en överraskning och mycket välkommen gäst som kommer till festen. Locro skulle inte vara lokaliserad utan det.

Andes Ost & Potatissoppa (Locro de Papa)

Serverar 6 till 8

 • Olivolja

 • 1

  gul lök, tärningar

 • 1 1/2 pounds

  (ca 4 häftstorlek) allroundpotatis, tärningar

 • 2 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 2 teskedar

  torkad oregano

 • Nypa

  torkade chileflingor

 • 4 koppar

  kyckling eller grönsaksbestånd

 • 2 öron

  mogen majs, kärnor skivad av (eller 2 koppar fryst majs)

 • 1 kopp

  färska eller frysta ärter

 • 6 ounces

  (1 rundad kopp) queso fresco, kubad

 • 1 kopp

  helmjölk

 • Salt

 • Peppar

Värm en tesked eller två olivolja i en stor kruka (minst 5 kV) över medelhög värme. Tillsätt löken och laga tills det är genomskinligt och börjar börja bli gyllenbrun, 5 till 8 minuter. Tillsätt potatis och 1/4 tsk salt, och koka tills kanterna på potatisen börjar mjukna, ytterligare 5 minuter.

Rens ett utrymme i mitten av pannan och tillsätt vitlök, oregano och cayenne. Koka tills vitlöket är doftande, ca 30 sekunder, rör sedan om i löken och potatis. Lägg i lagret på pannan och koka. Minska värmen till medium-låg, och koka soppan tills potatisen är öm, 10 till 15 minuter.

Tillsätt majskärnorna, ärtor, queso fresco och mjölk till soppan. Ta tillbaka till en simmer (koka inte) och koka tills majs och ärter är ömma, ytterligare 5 minuter. Smak och tillsätt salt och peppar efter behov.

Denna soppa kommer att hålla kylen i en vecka. Om frysning avlägsnas, avlägsna den soppa som ska frysas innan mjölken tillsätts.

Receptanteckningar

För en kryddig kick, servera denna soppa med aji chili sås. Bättre än, lägg till en sked tillsammans med vitlök och oregano till soppan själv!

Recept upprättades ursprungligen augusti 2012.

Relaterad: Laksa till Locro: kryddiga soppor från hela världen

(Bild: Emma Christensen)