Recept: Acorn Squash fylld med bröd, ost och bacon

(Bildkredit: Kelli Foster)

Jag har Dorie Greenspan att tacka för detta recept. Förra året skrev jag om hennes pumpa fylld med bröd och ost, ett recept som jag sedan sett uppdaterat i Fin matlagning. Saken är att jag hellre skulle äta squash än pumpa – och jag behövde bara mata två personer. Så bytte jag ut pumpan för en äldre squash med mindre storlek, tillsammans med några andra tweaks, för att göra det till en nattkväll – inklusive ett viktigt steg för att få den läckra karamelliserade skorpan på toppen!

(Bildkredit: Kelli Foster)

Acorn squash var det självklara valet för att nedskärma Dories recept, men det hade ett problem: Dorie lägger locket på pumpan efter att ha fyllt det med bröd, ost och grädde, så hon hade en liten ugn i en ugn.

Jag ville skära ekollonskvoten i hälften istället och lämna ut stoppningen. Efter lite försök och fel tänkte jag äntligen ut det här fantastiska tricket: Baksida den fyllda squashen upp och ner, precis som du skulle om du stekade den. Värmen blir fast och hård squash kokar mycket, mycket snabbare. Bonusen? Fyllningen, som sönderdelas mot botten av skålen, karamelliserar på ytan för att bilda en knasande, brun skorpe – den perfekta konsistensen att gå med mjuk squash och kakaost.

Med sin fina skålform slutade också squash-to-fill-förhållandet att vara rätt. Detta är en experimentell middag som definitivt går in i regelbunden rotation.

(Bildkredit: Kelli Foster)

Testerens anteckningar

Det här är den stoppade squashen som fick mig att gå utanför min fyllda squash-komfortzon. Hittills har mina stoppade squashar varit svaga. Utan att misslyckas, slutar jag nästan alltid fylla dem med någon version av vildt ris eller quinoa, och en blandning av gröna grönsaker, svamp, torkad frukt och kanske några knäckiga nötter. Aldrig i min vildaste drömmar betraktade jag en fyllning som blandade bacon, sjalott, bröd och ost – det är tröstande, mysigt och mycket tillfredsställande.

  På Äta Benmärg

Bakning av squash-kanten är en total spelväxlare också. Fyllets övre lager är underbart sprött och krispigt, och ytan på squashen tar på sig en rik, karamelliserad smak.

Medelstorleken av ekollonskväll ger denna maträtt mångsidigheten att spela huvudrätt eller sidovägg (om än en mycket fyllning). Om du gör detta som huvudrätt föreslår jag att du innehåller något lite extra, som en fin sallad eller en liten skål soppa.

Kelli, mars 2015

Acorn Squash fylld med bröd, ost och bacon

Serverar 2; anpassad från Dorie Greenspan


2 skivor bacon


1 liten skalot, skivad tunn


1 vitlöksklyfta, malet


2 tesked hackad salvia (från ca 3 till 4 löv)


1 1/2 koppar brödkubbar (från en crusty loaf eller baguette)


3/4 kopp riven ost (prova en blandning av gruyere, färsk mozzarella och cheddar!)


3 msk tung kräm


1 medium ekollonskivor, skivad i längdriktningen, frön och strängar avlägsnades

Olivolja
Salt och peppar

Värm ugnen till 400 ° F.

Koka bacon i en stekpanna över medium värme tills det är krispigt. Ta bort, smula och lägg åt sidan. Koka i skålen tills den börjar brinna, ca 4 till 5 minuter. Tillsätt vitlök och salvia och laga bara tills duftande, ungefär en minut (bränn inte vitlöket).

I en medium skål, kombinera sjalot blandning, bröd kuber, ost och bacon. Häll i grädden och rör om tills allt är fuktat. Tillsätt 1/2 tesked salt och några grindar av peppar.

Gnid lite olivolja i squashen, belägg de skivformade kanterna och kaviteten. Strö över lite salt och peppar. Dela upp fyllningen mellan halvorna, packa in den så att squashen fortfarande kan ligga platt när den vänds upp och ner.

→ På den här tiden kan de fyllda squashhalvorna kylas i upp till 24 timmar före tillagningen. Tillsätt 5 till 10 minuter till den totala tillagningstiden.

Placera försiktigt halmhalvorna upp och ner i en bageri. Baka i ungefär en timme, tills köttet i squashen enkelt kan genomborras med en kniv. Om juicerna och ostarna börjar brinna efter 30 eller 45 minuter, tillsätt några matskedar vatten till maträtten. När squashen är kokad, använd en spatel (eller två) för att vända dem över. Servera som är eller skiva ner i mitten.

Recept Anteckningar:

  • Den inre ficka på varje squash kommer att vara lite annorlunda. Gruvan var ganska liten, så jag sköt ut lite extra kött för att göra plats för alla fyllningar.

Detta inlägg publicerades ursprungligen november 2010.