Recept: 3-Ingrediens Rostad Citronsås

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Du känner citroner som den soliga citrusfrukten som ger en smaklig smak till någon maträtt med bara en liten press av juice. Nu vill jag presentera dig på en annan sida av citroner – den mjuka, söta sidan coaxed ut från rostning. När man samarbetar med rostad vitlök och några glasögon olivolja, omvandlas den till en rik, söt sås med en svag bitter kant.

3-Ingrediens Rostad Citronsås: Titta på videon

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Alla sätt att ta grillad citronsås till bordet

Låt mig vara tydlig om en sak: Det finns ingen fel sätt att använda denna sås. Det är ett välkommet tillägg till bordet när som helst på dygnet, och för nästan vilken typ av måltid som helst. Chansen är att du redan har alla ingredienser – bara citron, vitlök och olivolja – till hands. Drizzle den över alla matar som kommer ut ur grillen, använd den för att ge din tacos en vridning, lägg av en spannmålskål med den eller torka på den när finalen blomstrar till någon kyckling eller fiskrätt.

En sats gör tillräckligt för en middag om du är en väldigt tung tallrik (det är jag!) Eller två om du är lättahänt. Det håller i kylskåpet i några dagar, men var inte blyg om att göra en dubbel sats.


3-ingrediens rostat citronsås

Gör 1/2 kopp

 • 3

  medium citroner

 • 3 kryddnejlika

  vitlök, skalad och krossad

 • 5 matskedar

  olivolja, uppdelad

 • 1/2 tesked

  kosher salt

Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värm till 400 ° F.

Skär citronerna i halva korset och ta bort fröna. Lägg citronerna upp i en liten bageri. Tillsätt vitlök och duggregn med 2 matskedar oljan.

Rostas tills citronerna är ömma och lättbruna, ca 30 minuter. Ta bort rätterna på ett trådstativ.

När citronerna är svala nog att hantera, pressa saften i bakfatet. Kassera citronstyckena och eventuella kvarvarande frön. Häll innehållet på bakrätten, inklusive vitlök, till en mixer eller mini matberedare. Tillsätt resterande 3 matskedar olja och salt. Process tills vitlöket är helt puréed och såsen är emulgerad och något förtjockad. Serveras varmt eller vid rumstemperatur.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 4 dagar.