Paradisets korn är det bästa kryddret du aldrig hört

Om du gör en sak i sommar, plocka upp ett paket av korn av paradiset. Dina grillade biffar ska tacka dig. Också din fisk. Också din potatissallad. Faktum är att jag tycker att den varma, kryddiga, woodsy-smaken av detta lilla kända västafrikanska krydda kommer att göra en förstklassig tillägg till nästan alla våra favorit sommarpicknickmat. Nu när jag har upptäckt det, kan jag inte få nog.

Jag köpte ursprungligen mina paradiskorn för en sommarvete öl som jag planerade att brygga. Krossning av kornen med min mortel och pestle släppte den mest himmelska aromen – en skummig kombination av svartpeppar, kardemumma, citronskal och något varmt och träsyskt som påminde mig om att gå genom skogen på en sommar eftermiddag. Om du knäcker en mellan dina tänder följer smaken i ungefär samma ordning som aromen.

Jag använde bara en smidge för min öl, så resten av min spice bounty är nu bosatt i min krydda låda. Det kommer att fortsätta allting grillat eller rostat i sommar: en torr gnidning för biffar och kebabar, vispadade till marinader för fisk och grönsaker och klappade på kycklinglåren. Det är också fantastiskt i sallader av både bladgröna och kornsorter – spela upp kryddat citrusfrukt och använd det i en citrontvinaigrette.

Jag har också hört talas om människor som använder paradisskärl med frukt desserter, som äppelpaj och skomakare. Med tanke på sina noter av kardemumma och kryddnejlika är det något jag definitivt vill försöka. Peach skomakare med en krydda hit? Grillad ananas beströdd med korn av paradiset? Ja, jag ser några goda efterrättsexperiment i min framtid!

Vanligtvis vill du slipa paradisets korn innan du använder dem, men du kan använda hela kryddan i soppor eller braises för en mildare smak. De är mycket torra och bryts lätt ner med en mortel och pistel eller i en kaffekvarn. Du kan också fylla en extra pepperskvarn med korn av paradiset och ha det alltid praktiskt! Rostning av kryddan före slipning bidrar också till att öka sina smaker och aromer.

Leta efter paradiskorn på specialmatsaffärer och brygga tillförselbutiker. Du kan också hitta den online:

Paradisets korn från Spice House

Har du någonsin lagat mat med korn? Hur tycker du om att använda denna krydda?

(Bild: Emma Christensen)