Nybörjarens guide till måltidsplanering: Vad man ska veta, hur man lyckas och vad som ska hoppa över

För de oinitierade kan måltidsplaneringen känna sig som en ojämn övning eller en överväldigande uppgift, men det är oftast för att vi tänker på måltidsplanering från slutpunkten – när alla recept har valts, när all matlagning har blivit shoppad och en veckans middagar gjordes med framgång. Lägg all information framför en nybörjare och deras ögon växer brett med en rungande fråga: Men hur gör jag det?

Vi har identifierat det enklaste och mest effektiva systemet för måltidsplanering och brutit ner det i tre viktiga steg: välja recept, handla ingredienser, och förbereda dina måltider. Dessa steg kan tyckas ganska uppenbara, och för det mesta är de, men det finns en kritisk strategi inom var och en av dem. Det är strategin som gör att måltidsplaneringen värt sin vikt i guld – eller kanske bara pengarna det sparar dig! Längs vägen kommer vi att täcka vad som ska hoppa över, vad som är absolut nödvändigt för framgång och dela några bonusproffs du kan implementera när du hittar din egen rytm.

Du lämnar den här guiden med en detaljerad lärobok om hur du skapar din egen måltidsplan så att evig fråga om vad som är till middag kan ställas och besvaras med strategi och precision.

Men först, vad är måltidsplanering?

Innan vi går för djupdyket, låt oss se till att vi är på samma sida här om vad måltidsplanering är och vad det inte är.

Vad det är: Målplanering frågar vad blir det till middag fråga en gång för hela veckan, istället för varje natt, och sedan handla och förbereda ingredienserna innan du lagar mat. Vi tror att det enklaste sättet att närma sig måltidsplaneringen är med tre steg.

 1. Välj dina middagar och deras recept, om det behövs.
 2. Handla ingredienser.
 3. Förbered dessa ingredienser.

Börja på fredag: Vi är stora fans av att sätta denna praxis på plats under helgen, sparkar av planeringen på fredagen, handlar på lördag morgon (eller natt – mindre människor i butikerna) och sedan använder en timme på söndagen för måltidspreparat.

Läs mer: Det bästa sättet att använda en helg för måltidsplaneringsframgång

Vad det inte är: Den heliga gralen! Det finns så mycket fanfare om hur måltidsplanering kan förändra ditt liv så att det är lätt att blåsa dess effekter i proportion. Och medan det löser så många problem måste du skräddarsy det för att passa dina behov (vilket innebär att du måste vara tydlig på vad de är) och ge dig massor av utrymme att experimentera och hitta ett system som fungerar för du. Du måste också göra plats för pizza natt – vi känner oss väldigt starkt om pizza natt!

Andra saker planläggning är inte

 • Ett stort flikband med en fullständig månad måltider: Skriv det i din planerare, på ett papper du håller dig vid kylskåpet, i ett Google doc eller på en tavla du hänger i köket. Ställ det bara någonstans, du kommer att se den.
 • Helt hemlagad: Vi är stora, stora fans av planering för takeout, pizza natt och rester.
 • Bara för familjer på fyra: Målplanering är för alla. Men det finns olika strategier att anställa beroende på antalet personer du planerar för. Om du flyger solo, dessa tips för måltid planering för en är till hjälp.
 • Dyr: När du har gjort det bra kommer den här praktiken att spara pengar. Löfte!
 • Mycket jobb: Inte sant. Du gör lite koncentrerat arbete framåt, men det är smidigt segling när du börjar arbeta med din plan.
 • Oböjlig: Det finns så mycket utrymme för experiment, snabba revisioner och anpassning i måltidsplanering. Det är inte satt i sten.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Börja här: Vad behöver du?

Nu ber vi dig inte göra djup själsökning, bara lite självbedömning. Faktum är det enklaste sättet att svara på vad behöver du fråga är att överväga varför du är intresserad av måltidsplanering alls. Därifrån kan vi finpeka på hur vi kommer dit. Så för din övervägande, här är några instruktioner.

 • Letar du efter sortiment?
 • Att spara pengar?
 • Ät bättre?
 • Förhindra matavfall?
 • Bevara din sanity?
 • Eller för att få ett klart svar på den dagliga frågan från din partner eller barn på vad som är till middag?

Målplanering är en av de situationer där du verkligen kan ha allt, men låt oss göra det långsamt. Burnout är verklig, så om du är nybörjare, välj bara två eller tre av de saker som är mest viktiga och beakta dem när du går vidare till nästa steg för att plocka recepten – vår favoritdel!

(Bildkrediter: Hali Bey Ramdene)

Välj sedan dina recept mycket noggrant

Att välja dina recept sätter upp planeringen av måltidsplanering och anledningen till att du gör det till handling. Faktum är att vi tycker att det är det mest kritiska steget eftersom det sätter hela processen i gång. Men du borde egentligen inte bara välja en massa recept och hoppas på det bästa. Börja tänka på din måltidsplan minst tre dagar innan du vill ge det sedan så att du har några dagar att gå igenom hela processen att göra en shoppinglista, shoppa och sedan prepping. Så här rekommenderar vi att du väljer dina recept.

Bestäm hur många måltider du ska planera för och vad de behöver göra.

Ta en titt på din kalender för den kommande veckan och bestäm det antal nätter du vill göra middag hemma. Fem nätter är den vanligaste nämnaren, men för vissa personer är tre nätter den söta platsen. Då måste du finslipa ännu längre. På de nätter som du lagar mat, vad ska dessa måltider göra? Till exempel, på nätterna som ditt barn har simma, är en 10-timmars långkokare recept en bra idé. Om det bara är du och din partner och hon jobbar sent, kanske du behöver något som du också kan ta med som morgondagens lunch.

Läs mer: Fråga dig själv dessa 5 frågor innan du börjar planera måltiden

Var får man de recepten

På Kitchn! Vi hoppas verkligen att du hittar det du letar efter här. Gå till vår receptsida och se vad som inspirerar. Annars är Pinterest, en Google-sökning, andra matlagningsplatser och naturligtvis kokböcker där för att inspirera.

Börja här: Besök Kitchns receptsida

4 Fler regler för att välja rätt recept

Vi har detaljer om hur man plockar recept här, men här är kärnan av det.

 • Välj måltider som välsignar dig med rester: De är gåvan som fortsätter att ge.
 • Koka recept du vet + ett nytt recept: Detta är ett proffs! Montera den här huvudlistan över recept som du vet av hjärtat – de du gör vecka efter vecka och känner till din familjens kärlek. Lägg sedan till ett eller två nya recept varje vecka, men bara om du vill.
 • Välj recept på baserade ingredienser: Detta är en annan pro move och det börjar med att titta på vad du redan har i ditt kylskåp, frys och pantry. Shopping ditt hemkök kan hjälpa dig att bestämma om recept och undvika slösad mat. Detta är den pengarbesparande aspekten av måltidsplanering i full effekt.
 • Koka saker du verkligen vill äta: Du kan behöva spendera extra tid på att avslöja recept som passar dig, men det är värt det om du fortfarande inte kan vänta med att äta dem. Så, vi säger det självklara på den här: Bara laga saker du vill äta!

(Bildkredit: Kelli Foster)

Använd en 2-stegsprocess för en smartare livsmedelsbutiklista

Okej, du har dina recept. Bra gjort du! Nu vad behöver du för att göra dem? Vi rekommenderar en tvåstegs process för att göra en ingredienslista och sedan en livsmedelsbutiklista. Bli inte överväldigad! Det här är inte så tråkigt eller tidskänsligt som det låter. Faktum är att gå igenom processen en gång och du kan ganska mycket betrakta dig själv som en expert. Om du gör din slutliga livsmedelslista så kommer du aldrig någonsin att köpa en annan påse med strimlad ost när du redan har lite i kylskåpet!

Gör en huvudkomponentlista: Det här är inte din livsmedelsbutik, men det leder till en riktigt bra och hjälper dig att ta reda på vad som finns i ditt kök. Börja med att gå igenom varje recepts ingredienslista för att kompilera mallistan över saker du behöver för veckan. Sedan, med skarpa ögon, gå igenom ditt kök och korsa allt du redan har. Nu har du en mycket noggrann lista som du kan göra till en livsmedelsbutiklista.

Proffstips: Om du plockade recept baserat på saker som redan finns i ditt skafferi och frys, bör du korsa en hel del av listan. Men inte för fort! Överväg att hålla pantry-objekten på listan så att du kan återuppta ditt skafferi. Du vet aldrig när den burken med svarta bönor eller den påsen frysta broccoli kommer att vara till nytta.

Måltidspanelen: 10 Essentials att ha i din pantry för bättre måltidsplanering

Gör matlista: Nu kan du självklart ta med dig din matrislista till mataffären och plocka upp allt du behöver utan mycket krångel, men det finns fortfarande ett bättre sätt! För att skriva över receptet är en fin dubbelkontroll av ingredienser, men utöver det kan du skriva om det med hjälp av omskrivning så att det blir lättare att handla.

Börja med att gruppera ingredienser tillsammans av avdelningar i mataffären. Ta det ett steg längre och sätt i de här sektionerna efter hur du gillar att träffa butiken. Ett ord till de vise: Lämna den frusna delen till slutet och sväng av köttavdelningen först om du vill att de ska tärna kött åt dig eller separera ett paket kycklingbröst – allt som din mataffär slaktare säkert kan och kommer att göra . Glöm inte den återanvändbara påsen innan du går till affären!

Läs mer: 5 saker Expert Meal Planners gör innan de går till affären

(Bildkredit: Christine Han)

Tillbringa en timme på söndag Prepping

Du valde ditt recept, du gjorde en livsmedelsbutik, du handlade för måltiderna, och nu har du kommit till den punkt där planen verkligen blir middag. Men det finns ytterligare ett steg – och den här hjälper dig att slå matlagning i matta under veckan. Du måste göra lite prep! Vi rekommenderar att du lägger en timme på söndagen för att laga mat och hacka.

Vad du bör göra beror på recepten för veckan, men det är alltid en enorm hjälp att du kan lägga vitlök, hugga grönsaker, tvätta sallad och örter, och till och med laga lite kycklinglår före tid..

Läs mer: Hur Instant Pot ändrade Meal Prep Routine

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

Du gjorde det! Gör det igen!

Måltidsplanering är inte svårt, men det är inte heller en promenad i parken – speciellt när du är ny på den. Så om du visade dig här och försöker göra ditt liv i köket lite lugnare på grund av det, är du redan på väg. Varje gång du går igenom matplaneringen lär du dig vad du inte ska göra, de platser där du kan förbättra nästa vecka, vad du kan hoppa över och hur du anpassar hela träningen för att passa dina behov. Att fortsätta göra det gör dig bara bättre.

Lär av våra misstag!

Alla vi här på Kitchn finns på olika ställen i vår måltidsplaneringspraxis, vilket innebär att vi har en hel väska med tricks att dela med, inklusive de som lärs av våra gaffes. Vi lägger dem alla på en gång plats, så ta en titt och lära av dem innan du börjar din måltid planering resa!

 • De Topp 10 Mistakes Meal Planering Nybörjare Gör ennd hur man löser dem!
 • 7 saker jag aldrig gör när jag skapar en veckovis måltidsplan