Misstag att undvika när man ersätter blomkål för ris i vilken skål som helst

Stekt Blomkål Ris

(Bildkredit: Emma Christensen)

Om du ska göra byte av blomkålris för riktigt ris för första gången vill jag vara ärlig om en sak: ricinus blomkål kommer inte att lura dig som en stand-in för korn av faktiskt ris. (Precis som blomkål pizza skorpe kommer inte att lura dig att tro att du äter pizza.) Det är definitivt en grönsak.

Men blomkålens ljushet och färska smakar är ganska otroliga på egen bekostnad, och när den är strimlad eller bearbetad så är floretterna och stjälkarna uppdelade i fasta “korn”, kan du använda dem så mycket som om du skulle ris. De har visat sig vara en supersidig, kornfri ersättare när man vill ha ett vegetabiliskt alternativ till ris.

Trots smakskillnaden kan rånad blomkål göra nästan allt vad din favoritvariant ris kan göra – bara så länge du undviker dessa missförhållanden under vägen.

1. Simmering det i vatten, som ris.

Sätt den potten med kokande vatten bort. Medan blomkål är en bra stand-in för ris, behöver dessa “korn” inte faktiskt tillagas i vatten som ris. Simmering riced blomkål kommer att lämna det mjukt och grumligt, utan den tandiga konsistensen som gör det så bra ersättare.

Följ detta tips: Om du använder risblomkål i sallader och som soppblandning, behöver du inte laga det först. När den används som en sida, i en pilaf, eller som bas för en veggieskål, kan ricinus blomkål dra nytta av en snabb sauté. Några minuter över värmen tillåter det att mjukna tillräckligt, utan att helt tappa fast biten.

2. Sautéing för länge.

Riced blomkål kan dra nytta av en snabb sauté, men var uppmärksam på klockan. Låt ricinsk blomkål stå på värmen för länge och det blir mjukt och fuktigt.

Följ detta tips: Snabbkokt i lite smör eller olivolja på spisen, blir blomkål mjukare och mjukare. Som en tumregel bör ungefär tre minuter över medelvärme och inte för mycket olja göra tricket.

3. Matar en veckas värde av blomkål ris på en gång.

Medan din söndagsmåltid kan innefatta att göra en kruka med ris för att vara kvar hela veckan, fungerar det inte riktigt med ricinus blomkål. Blomkål ris mjukar vanligtvis efter några dagar i kylskåpet, men innan det händer börjar det verkligen luktas. Denna starka lukt är inte en indikation på förstörelse, även om det är mycket potent och snabbt kommer att fungera genom kylskåpet.

Följ detta tips: Blomkål ris är bäst när det används dagen det är gjort; det är då kornen blir mest fasta och risliknande. På det mesta gör det inte mer än en dag eller två före tiden.

4. Förväntar sig en blid, neutral smak precis som ris.

Trots att ricinsk blomkål kan fungera som ett stativ för ris, kan du vara lite besviken om du tar en bit med förväntan på att den har samma neutrala smak.

Följ detta tips: Att ersätta ricinus blomkål för faktiskt ris (och njuta av det) kräver att du på lämpligt sätt ställer dina förväntningar. Medan blomkål är en mild smakande, mångsidig grönsak, har den inte samma neutral smak som du får med ris. Istället är ricinsk blomkål mild, med nutty, lite bitter undertoner.

5. Använda för mycket sås eller dressing.

Till skillnad från de stärkelserika riskornen suger inte blomkålen på fukt eller vätska på samma sätt. Täck din maträtt med för mycket sås eller dressing och det kommer att svälla i botten av skålen.

Följ detta tips: Om du använder en sås eller dressing med blomkål ris, börja med lite och lägg till mer efter behov. Eftersom vätskan inte absorberas behöver du bara nog att täcka “kornen”.

Recept med Riced Blomkål

  • Hur man gör blomkål ris eller couscous
  • Stekt Blomkål Ris
  • Lätt Blomkål Ris Burrito Skålar
  • Medelhavsblomkål Couscous-sallad med rostade kikärter och citronförband