Middagrecept: Braised French Onion Chicken with Gruyère

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Här är en varm, otroligt god maträtt som passar perfekt. Ta en röra av karamelliserade lök, soppa och rika, och lägg till en touch senap och lite kyckling lår. Braise i ugnen, sedan broil med en handfull Gruyère-ost. Det är rika utan att vara tungt och djupt smakfullt utan för mycket arbete. Jag har det här till middag ikväll – var försiktig med mig?

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Du måste bara följa några grundläggande steg i det här receptet: Caramelize löken, försegla pannan med lite buljong, bruna kycklinglåren, deglaze den pannan med en lite mer buljong, kombinera löken och kycklingen (med deras respektive såser), baka i en långsam ugn i en halvtimme, ta av locket och bröda med Gruyère. Åh ja, och äta med lite gott bröd och en sallad!

Kycklingen visar sig suckulent och öm, och det ligger in i en säng med rika, aromatiska lök spikade med tangig senap. Det finns mer än tillräckligt sås för att kväva kycklingen, och du kan till och med äta det separat som en mycket rik soppa.

Det här är en så lätt maträtt. Det tar lite tid att sätta ihop, dock – främst på grund av karamelliseringen av lökarna. Caramelizing lök är dock ett bra steg framåt. Du kan karamellisera lökarna på en söndagskväll, eller till och med förbereda hela maträtten före tid och sedan baka den efter att du kommer hem från jobbet.

Det säger ganska gott att denna maträtt gör fantastiska lunchrester, också. Det skulle också frysa fantastiskt.

Testerens anteckningar

Det här är en mysig kycklingrätt som var en folkmassan när jag serverade det på en middagsfest. Jag har förenklat det så att du bara behöver en nederländsk ugn och stekpanna nu. Jag kokade också lökarna med bara en nypa bakpulver, vilket hjälper till att påskynda karamelliseringsprocessen. Överväg att göra en stor mängd långsamma kokosaliserade lökar först med en kopp i detta recept och frysa resten för ett senare tillfälle när den franska löksoppa begäret slår!

Christine, September 2017


Braised French Onion Chicken med Gruyère

Serverar 4 till 6

 • 3 matskedar

  osaltat smör

 • 2 pounds

  gula lök, snitt skivad

 • 1/8 tesked

  bakpulver

 • Kosher salt och nymalt svartpeppar

 • 1 matsked

  olivolja

 • 3 pounds

  benfria, skinnlösa kycklingslår

 • 2 koppar

  lågnatrium kyckling eller köttbuljong, uppdelad

 • 2 matskedar

  Dijon senap

 • 1 matsked

  balsamvinäger

 • 2 till 4 kryddnejlika

  vitlök, snitt skivad

 • 2

  fräsch timjan kvistar

 • 1

  (4 tum) fräsch rosmarin

 • 1 1/2 koppar

  strimlad Gruyère-ost (ca 5 ounces)

 • Grovhackad persilja, för garnering (tillval)

Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värma till 325 ° F. Koka lök och kyckling medan ugnen är uppvärmd.

Smälta smöret i en stor, tungbotten ugnsäker kruka eller nederländsk ugn över medelhög värme. Tillsätt löken och bakpulver och koka, rör om några minuter med en träsked i 15 minuter. Fortsätt att laga mat, rör om oftare och skrapa upp den brunade uppbyggnaden som bildas på botten av pannan, tills löken är djupgyllenbrun, 10 till 15 minuter mer. Under tiden sippra kycklingen.

Värm oljan i en stor nonstick eller gjutjärnspanna över medelhög värme tills den skimrar. Under tiden klappa kycklingen med pappershanddukar och krydda med salt och peppar. Arbeta i partier för att inte överbelägga pannan, skör kycklingen tills den är guldbrun på båda sidor, ca 3 minuter per sida. När varje sats är klar, överför kycklingen till en stor tallrik.

Tillsätt 1 kopp köttfärs till kycklingpannan och skrapa upp några bruna bitar på botten av pannan. Tillsätt senap och ättika och vispa för att kombinera, simma sedan tills det minskat med ungefär hälften, ca 5 minuter. Ta bort från värmen.

När löken är färdiga, tillsätt vitlök, timjan och rosmarin, och koka tills duftande, cirka 1 minut. Tillsätt den återstående 1 koppen buljong, skrapa upp eventuella bruna bitar på botten av pannan och låt sjuda tills den sänks med hälften, ca 5 minuter. Smak och krydda med salt och peppar efter behov. Ta bort och kassera timjan och rosmarinstammarna.

Överför kycklingen ovanpå löken i ett jämnt lager och lägg till några juice på tallriken. Häll senapssås över kycklingen. Baka upptäckt i 30 minuter.

Ta av grytan från ugnen och sätt sedan ugnen på sig. Strö kycklingen jämnt med osten. Smör till osten smälts och guldbrun på toppen, 3 till 4 minuter. Strö med persiljan om önskat och servera.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 4 dagar, eller frysa i upp till 2 månader.

Gör framåt: Koka lökarna med örter och buljong upp till 1 dag framåt och förvara i kylskåpet.