Matlagningskurs Dag 7: Fisk och skaldjur

(Bildkredit: Coco Morante)

(Bildkrediter: Kitchn)

 • Dagens ämne: Skaldjur
 • Målet: 20 lektioner, 20 dagar att bli en bättre kock hemma
 • Ange för att vinna Kitchn Cookbook: Helt enkelt dela och tagga foton på din Kitchn Cooking School framsteg på Instagram och Twitter med #kitchnschool för att komma in för en chans att vinna. Vi ger bort en kopia för varje läxauppdrag under Kitchns matlagningskola. Se regler och föreskrifter.
 • Registrera och se alla lektioner hittills: Kitchns matlagningskola

Även när du bara kokar med citron och lite olivolja, är fisk en fantastisk måltid. Men skaldjur kan vara skrämmande, rätt? Vilken fisk köper du för receptet? Hur vet du när den är lagad? Vad pokker är pin ben? Låt oss idag hantera dessa problem och hjälpa dig att få tillförsikt i köket med fisk och skaldjur. (Vegetarisk vänner, stanna hos oss! Vi kommer tillbaka på grönvänlig torv imorgon!)

(Bildkrediter: Tro Durand)

Dag 7 Lektion: Fisk och skaldjur

Frågan om hållbart skaldjur: Hela ämnet hållbart fiske och hållbar fisk och skaldjur är enorm och gnarly. Tyvärr finns det ingen tydlig och enkel tumregel att följa här – skulle det inte vara trevligt ?! I själva verket är vissa fiskar bäst när de odlas, vissa är bäst när de fångas, vissa fiskar bör undvikas eftersom de är överfiskade, medan andra behöver hjälp av fiskälskare att tunna sina ställen. Det baserar sig i grunden på detta: göra smarta val. Läs om problemen (se alternativet “Studie” läxa, nedan). Köp alltid skaldjur från tillförlitliga källor där informationen om källan, fiskemetoden och andra problem är lättillgänglig.

Känn ditt skaldjur! Här är en super snabb sammanfattning av de vanligaste typerna av fisk och skaldjur som du hittar i recept:

 • White Ocean Fish: Torsk, flundra, hälleflundra och havsabborre faller alla i kategorin vita havsfiskar. Dessa fiskar är ganska mager och lämpliga för snabbkokning.
 • Fet havsfisk: Lax, tonfisk, makrill och svärdfisk är några av de vanligaste sorterna av fet fisk. De har mer fett och tenderar att vara mer fasta i konsistens. De kan också kokas snabbt, men gör också bra stekt i ugnen eller grillad.
 • Sötvattensfisk: Öring (regnbågeöring och öring), sötvattensbas, tilapia och havskatt är alla typer av sötvattenfisk. De kan vara feta eller mager, så matlagningen kan variera.
 • Skaldjur: I denna kategori ingår blötdjur (ostron, musslor, musslor och kammusslor), kräftdjur (räkor, hummer och krabba) och bläckfiskar (bläckfisk och bläckfisk). Hur varje slags skaldjur är tillagad kan variera, men de flesta varianter av skaldjur är ganska snabbkokande och gör det bra ångad, kokt eller snabbt sautéed.

Köpa fisk: När man köper fiskfiléer ska köttet se (och känna sig) fast och glansigt, aldrig tråkigt eller strimlat. Om du köper hel fisk, leta efter ljusa ögon (aldrig nedsänkt), glänsande reflekterande hud, röda gödor och fast kött. Både filéer och hela fisk bör lukta fräscha och behagligt briny, som havet. Fisk är också bra att köpa frusen; tina över natten i kylskåpet. Filéer hänvisar till långa hudfria nedskärningar från fiskens sidor, vanligtvis utan ben. biffar är ett tvärsnitt av fisken, ibland med ben och vanligtvis med huden fortfarande fäst. Fisken ska tillagas inom en dag eller två av inköp.

Köpa Skaldjur: Ostron, musslor, musslor, hummer och krabba borde vara levande när du köper dem och kokas inom en dag eller två (förutom förkokt hummer eller krabbekött). Räkor, kammusslor, bläckfisk och bläckfisk ska se färskt och lukta briljant som havet; de bör också kokas med om en dag eller två av inköp. Räkor kan också köpas fryst; tina över natten i kylskåpet eller under kallt rinnande vatten.

Proffstips!

Fiskben och räkor är värda att spara för att göra snabba och enkla fiskbestånd. Skölj dem bara och simma i 15 till 30 minuter med tillräckligt med vatten för att täcka och aromatiska. Stam och du är kvar med en god bas för soppor, stews och bisques. Om du träffar ett gott förhållande med din fiskare kan du till och med kunna få några gratis fiskben!

Förbereda skaldjur för matlagning: Ta bort alla tunna ben från fiskfiléer (se hur här) och torka dem torrt innan du lägger till några kryddor. Om du lagar hela fisken, se till att inga skalor förblir fästade i huden och alla inre organ har tagits bort (fiskhandlaren bör ta hand om båda dessa saker, men det gör aldrig ont för att kontrollera!). Mollusks som musslor och musslor ska skruvas rent. Också levande ostron, musslor och musslor bör alla stängas ordentligt när du trycker på dem på disken – om någon inte stängs efter några sekunder eller har sprickade skal, kassera dem. Räkor kan lämnas med sina skal på eller du kan ta bort skalen, som du föredrar.

Matlagning Fisk och Skaldjur: Både fisk och skaldjur kokar så snabbt att det är bäst att ha alla andra ingredienser till din maträtt redo att gå innan fisken träffar pannan. Skaldjuret är också bäst att ätas omedelbart, så förbered resten av din måltid först och laga skaldjuret sist. Skaldjur görs vanligen när köttet har blivit ogenomskinligt och inte längre genomskinligt. Fiskfiléerna kommer enkelt att flakas med en gaffel; Du kan också kontrollera att den interna temperaturen har nått 145 ° F på en snabbläs termometer.

(Bildkrediter: Henry Chen)

Varje lektion har tre läxor. Kanske har du redan fått en ned, eller du har bara tid för en snabb studieperiod. Så Välj en, och visa oss genom att märka den med #kitchnschool på Instagram eller Twitter.

(Bildkrediter: Henry Chen)

Studie: Ta några minuter att dyka in i Monterey Bay Aquariums Seafood Watch. Detta är en av de mest pålitliga källorna som är tillgängliga för att hjälpa dig att göra bra val när du köper skaldjur. De har till och med en app som du kan ladda ner till din telefon för enkel hänvisning när du handlar.

(Bildkrediter: Henry Chen)

Öva: Testa din hand vid matlagning till middag efter denna guide: Så här lagar du fisk på spisen. Detta är en metod som du kommer att gå tillbaka till om och om igen för enkla dagliga måltider.

(Bildkrediter: Henry Chen)

Förbättra: Låt oss laga några musslor! Ångad musslor känns som en snygg restaurang måltid, men är faktiskt väldigt lätt att laga hemma. Rengör och debeard dem innan du lagar mat, och om du känner dig äventyrlig, lägg till en extra krydda eller krydda i kruken som musslorångan: Hur man spenderar musslor på spisen.

Broiled lax med kryddad smör

(Bildkredit: Coco Morante)

Kitchn Cookbook & Seafood

Matlagningskursen inspirerades av vår nya bok, Kitchn Cookbook och det finns mycket i boken för att hjälpa din matlagningsskola erfarenhet.

Dagens tips: Se sidan 198 för Faiths allra bästa sätt att laga lax: en idiotsäker metod för att baka laxen i olivolja med örter.

5 Recept att öva matlagning skaldjur

 1. Rostad Räka Scampi
 2. Broiled lax med kryddad smör
 3. Thai Red Curry Mussels
 4. Creamy-Yet-Light Fish Chowder
 5. Kammusslor med Lime & Cilantro

Kitchns matlagningskola

Kitchns matlagningskola är 20 dagar, 20 lektioner för att bli en bättre kock hemma. Varje dag tacklar vi en viktig matlagning och förklarar vad du borde veta. Varje lektion har tre olika läxor, så du kan välja den som lär du vad du behöver. Oavsett om du vill uppdatera dina färdigheter eller börja från början, kom i skolan med oss!