Matlagning ägg i gjutjärn: Min mammas 4-stegs foolproof process

Hur man steker ett ägg

(Bildkredit: Leela Cyd)

Min mamma kan laga en handfull saker bra (lasagne, äggröra, rostat bröd) och många saker som du fortfarande vill ha. Men med tanke på att toast är min favoritmat, snabbt följd av ägg, är hon ganska mycket den ultimata kulinariska gudinnan i mina ögon. En sak som hon gör exceptionellt bra är att laga ägg i en gjutjärnspanna. De aldrig någonsin bränna och de smakar alltid bättre än vad jag lagar mat på.

Nu vet jag mammafaktorn (den magiska processen som gör mat som dina föräldrar lagar för dig smakar bättre än mat du gör dig själv) är på spel här, men efter att ha sett henne intensivt några gånger insåg jag att den här kvinnan har verklig finess!

För en tid sedan bestämde jag mig för att lära mig att laga ägg i en gjutjärnspanna som ett proffs, så jag observerade min mammas teknik och testade det själv och känner mig redo att rapportera de saker som gör skillnaden.

Steg 1: Använd en gjutjärnspanna du är bekant med.

Jag har några gjutjärnspannor som jag använder beroende på vad jag lagar mat, men det är självklart det jag älskar bäst. Det här är inte barn – du kan ha en favorit. Jag upptäckte nyligen att min kallas en kycklingfrysare eftersom den har höga sluttande sidor perfekt för stekning av kyckling. Bäst av allt, det var min mormor, så med hjälp av det får jag känna mig utrustad med all sin kulinariska förmåga. Det är på den mindre sidan, som spänner mindre än 6 tum i diameter, så jag använder den när jag inte gör mer än ett ägg eller två.

Min mamma gör ägg i samma gjutjärnspanna hon har alltid gjort dem in, så hon känner till den här pannan bra. Hon vet när man ska slå värmen ner, hur lång tid det tar att förvärma, där heta fläckar är (för att de alla har dem!), Och alla andra kännetecken som gör henne skicklig till att laga mat med den. Hon litar på pannan att göra vad det gör för att hon har kokat med det så länge, och nu känner jag min lilla gjutjärnspanna lika bra.

När det gäller ägg är det viktigt att du vet att din panna är viktig eftersom du lagar ägg i en gjutjärnspanna – och jag pratar om krypterad eller stekt här – kommer ner för att förstå hur pan fungerar.

Steg 2: Förtorka försiktigt utan olja.

Detta var det steg som förvånade mig. Jag har sett min mamma satte en gjutjärnspanna över eld många gånger och tittade på hennes scoot bort för att göra andra saker. Gilla, 10 minuter! Först trodde jag att hon bara var glömlig, men den här långa förvärmen gjordes målmedvetet. Gjutjärnspannor tar ett tag att värma och bara då håller de fast på den värmen under lång tid efter. Så innan någonting går i pannan, förvärmas det noggrant.

Steg 3: Lägg till fettet och ge det sedan några sekunder.

När du lägger till fett på en välsorterad gjutjärnspanna, utnyttjar du dess nonstick-yta. Jag hoppar aldrig över fettet eftersom jag älskar smaken av ägg tillagade i olivolja, men även de mest utsökta gjutjärnspannorna kommer att dra nytta av olja som läggs till en förvärmd panna. Du kan smör här, en neutral olja som canola, eller till och med kokosolja. Utsökt.

Steg 4: Lägg ägget och vrid sedan värmen hela vägen ner.

Kom ihåg: Gjutjärnspannor håller på att värma, så den andra lägger du till dina ägg, vrid värmen hela vägen ner. All värme från förvärmen har redan värmt pannan och oljan och kommer att fortsätta att hålla dem varma i den tid det tar att krympa eller steka ett ägg. Kom ihåg att låta ägget fasta lite, så proteinerna kan koagulera innan de agiterar ägget (detta förhindrar att de klibbar också).

Du kommer att upptäcka att dina ägg kommer sätta i gång – även efter några sekunder – att glida och glida runt pannan som om du lagade mat i en pan belagd med Teflon.

Det är min metod för att laga ägg i en gjutjärnspanna utan att bränna dem. Vad är din metod?