Kyld Gazpacho Andaluz i stilen av Pedro Almodóvar

Det här är juli, vår Escapes Month, och så bad vi några bloggervänner att dela recept och inspiration från avlägsna platser och internationella rätter. För att sparka av, här är Monika från Crumpets and Cakes, med en gazpacho inspirerad av Pedro Almodóvar!

Min introduktion till gazpacho var som förmodligen många av oss, genom Pedro Almodóvars film Kvinnor på verge av en nervös uppdelning, där Pepa (spelad av Carmen Maura) slänger en handfull barbiturater i en ljus röd tomatkonservering förberedd för sin ex-älskare. Medan pricken fortsätter att vrida och vrida spelar gazpacho större och större roll i filmen och sätter nästan alla sina karaktärer i djup sömn.

När i slutet, frågade av en polis, vad var i gazpacho, Pepa medan han reciterade en lista över ingredienser – Tomates, Pimiento, Cebollia, Pepino, Sal, Vinagre – beskriver det perfekta receptet på klassisk andalusisk gazpacho och tillägger att hela hemligheten blandar den rätt.

Det låter så enkelt och uppfriskande, precis vad jag behövde efter två heta timmar med spansk passion och drama.

För att förbereda Gazpacho Andaluz behöver du:

Gazpacho Andaluz

serverar 4


2 tjocka skivor daggamla landbröd, skorpor avlägsnades och skurna i små bitar
1 1/2 till 2 pounds ripest, sötaste mest smakrika tomater, quartered
2 msk åldrig sherry vinäger
1/2 kopp doftande extra jungfruolja
1/4 kopp flaskvatten,
2 små vitlöksklyftor, malet
Klämma i magen kummin (tillval)
Klämma av cayennepeppar (tillval)
Havssalt
1 fast medelstor gurka, skalad, fröad och tärnad
1 liten röd paprika, kärnad, fröad och tärnad
1 liten grön paprika, kärnad, fröad och tärnad
1/2 liten röd eller spansklök, skalad och hackad

Att garnera
Spara små mängder paprika, lök och tomater.

1. Lägg brödet i en stor skål, drizzle med lite olivolja och pressa ut juice från en tomat över den. Tillsätt 1 tsk sherry vinäger och mixa det bra med dina fingrar. Lägg åt sidan, i minst 10 minuter.

2. Överför brödblandningen till en matprocessor och tillsätt malet vitlök, kummin, cayennepeppar (om du använder) och salt. Process tills mycket smidig.

3. Lägg till hälften av tomaterna, paprika, gurkor, lök, generös nypa salt och 1/4 kopp olivolja. bearbeta tills slät. Överför till en stor skål och lägg åt sidan. Upprepa med en annan sats av grönsaker och olivolja. Du kan också passera soppen genom en sikta, men jag finner det inte nödvändigt.

4. Lägg till några av de återstående sherryvinägerna, salt och källvatten. Smak och justera mängder av varje efter eget tycke.

5. Chill i minst 3 timmar.

Att tjäna:
Dela mellan kylda soppskålar och laga små rätter av hackad paprika, lök och tomater för garnering. Lägg till sidrätter av olivolja för drizzling och lite bra crusty bröd.

* * *
Tack så mycket för att dela, Monika!
Besök Monikas blogg:
Crumpets och kakor

(Bilder: Monika Kotus av Crumpets and Cakes)

  10 enkla Keto Lunchbox Idéer