Kompot: Östra Europas fruktstans

(Bildkrediter: Dar1930 / Shutterstock)

Om du frågar en polsk, rysk, ukrainsk eller annan östeuropeisk kompot maker som går in i sitt recept, kan svaret variera efter region, årstid och laga mat. Oavsett om de är gjorda av färska körsbär eller torkade aprikoser, vad dessa fruktslag har gemensamt är att de är förtjusande och söta.

För att inte vara förvirrad med den efterrätt som kallas compote, kompot är en alkoholfri dryck gjord av frukt som simmered med vatten och socker. Kompot har funnits sedan åtminstone 15-talet och traditionellt bevarades så att man kunde njuta av smak av frukt året runt. På östeuropeiska marknader kan man ofta köpa burkar av kompot redo att tjäna, men det är lätt att göra hemma.

Fräscha, frysta eller torkade frukter kan alla användas för att göra kompot, och himlen är gränsen – prova körsbär, jordgubbar, blåbär, hallon, aprikoser, persikor, plommon, äpplen och päron, antingen ensamma eller i kombination. En grundläggande formel är 1 pund frukt, 4 liter vatten och 1 kopp socker. Låt alla ingredienserna koka, simma sedan i ca 15 minuter och låt svalna. Servera kylda med en del av frukten i varje glas.

Recept att försöka

  • Kompot av röda vinbär och persikor på mat genom en objektiv
  • Hemlagad juice (Kompot) på Natashas kök
  • Plommakompot på kaffe och vanilj
  • Iced Fruit Drink (Kompot) tillverkad med torkad frukt på Global Table Adventure

Relaterad: En traditionell polsk drink med rabarber och honung