Köksunderlag: Hur man använder din broiler

Tänk på din broiler som en upp och ner grill. Du exponerar maten direkt till mycket hög värme, vilket fungerar bra för snabbmatlagning av små köttstycken och vissa grönsaker – precis som på en grill. Det finns några knep för att använda din broiler mest effektivt och få de bästa resultaten!

Varje ugn som vi någonsin har stött på har någon form av köttfärs – det är samma enhet som värmer ugnen för bakning eller rostning trots allt. I vissa fall finns pannan / värmeelementet på ovans ovansida. För att kunna använda den måste du flytta ugnsstället till högsta möjliga ställning i ugnen, vilket är vanligtvis 3-4 tum från broilern.

I andra ugnar är värmeelementet på ugns botten och pannan är ett separat fack under själva ugnen. Vårt är ett glidfack som ser ut som en låda under ugnen. Det finns mindre flexibilitet med denna typ av köttfärsare med hur nära eller långt maten kan vara från värmeelementet, men de flesta är utformade för att vara ca 4-5 tum från värmen.

De flesta broilers har bara två inställningar: På eller av! Du ställer bara ugnen på att brilla och låt den gå. Om din ugn ger dig alternativ måste du spela med det för att se vilka inställningar som är idealiska under vilka omständigheter. Slå på pannan 5 eller så minuter innan du lagar mat för att ge ugnen (eller kakorutrymmet) tid att värma upp – ungefär som att starta grillen och sedan sänka locket.

Ta en titt på värmeelementet på din köttfärs när du använder den för första gången. Vår gasugn har en enda stång som går fram och tillbaka med flammor som kommer ut på vardera sidan. Vi har lärt oss att placera mat i en linje under staven så att de lagar jämnt, eller att rotera mat så att de får jämn exponering för flammorna. Beroende på hur ditt värmeelement är placerat kanske du vill göra något liknande.

  Recept: vietnamesisk-inspirerade risskivor

Broiling är en snabb matlagningsmetod. De flesta matar kommer att utföras på 5-10 minuter, varefter det snabbt kan gå från snyggt seared att brinna. Eftersom du verkligen bara lagar maten på den yttre ytan, är det därför varför tunna köttstycken, snabbkokande färska grönsaker och livsmedel som är ganska mjuka att börja med är perfekta för broiling.

Om maten inte är färdiglagd kan du alltid lägga den i ugnen i några minuter för att avsluta. Och vice versa – du kan laga mat i ugnen och sedan köra den under köttet i slutet för att ge den en fin skorpa eller sår på utsidan.

Det är inte absolut nödvändigt att laga mat på en riven köttfärsplatta. Denna panna tillåter luft att cirkulera under maten, men du kan uppnå samma effekt genom att vända maten i partiet genom matlagning. Personligen gillar vi att använda en förvärmd gjutjärnspanna.

Om du lämnar ugnsluckan eller brödkammarsluckan delvis under året kan du också hjälpa till. Detta gör att matlagningsmiljön blir för varm eller ångande. För varmt och smörgåselementet kan stängas av automatiskt. För ångande och maten kommer inte att utveckla en bra karamelliserad skorpa.

Vilka matar lagar du under köttet?

Relaterad: Hur man sätter på en biff i ugnen

(Bild: Emma Christensen)