Kan du, ska du frysa ost? På Frysost

Vissa säger att frysning av ost är sakrilege, vissa tycker att det bara är logiskt. På vilken sida faller du? Och från en ostens professionella synvinkel, vad är resonemanget för att ta eller inte tar det isiga steget?

Jag är ganska definitiv i frågan: Frys inte din ost! Men som i de flesta ostfrågor är alla regler upp till tolkning.

Så kanske borde jag återställa. Frys inte bra ost. Handgjorda ostar är ömtåliga, och helt enkelt sagt, de kommer att försämras i frysen. I en frys fryser iskristaller i ostens pasta, och när ost avfrostas bryter den molekylära strukturen ner och omvandlar en helt fin kil till en mjölkaktig, smuligare och torrare version av sitt tidigare själv. Ostar med sprickor, hål eller sprickor är särskilt mottagliga för frysskador.

Friska ostar är mer känsliga för frysning än åldrade ostar. med högre fuktighet kommer en ännu mer ömtålig konsistens. Bild en ljus, fluffig trippel creme: en frys skulle utplåna sin känsliga, curdy pasta, vrida den kristallin och sedan weepy efter en avfrostning.

Argumentet för att frysa åldrade ostar som parm och cheddar kan tyckas vara logiskt eftersom de är mer hållbara i första hand och så kan tåla att bli frusna. Men eftersom de flesta åldrade ost i praktiken kan laga sig i dina kylskåp när de lagras ordentligt, varför störa frysen, vilket kan göra mer skada än bra?

Även med kännedom om dessa avskräckningar kommer ostfrysare att fortsätta. Den enda typen av ost som motiverar att frysas är av blockvarianter, som en livsmedelsbutikblock cheddar, monterey jack eller provolone. Dessa är industriella ostar, mycket bearbetade och menade att vara hållbara. Av natur är de inte känsliga för temperaturförändringar som kan förändra deras integritet drastiskt. Men notera: När de tinas, kommer de att användas bäst som smältämnen, vilket kommer att maskera eventuell förändring av textur från deras frusna stint. Ta på nachos!

Relaterad: Från filerna: Recept som fryser väl

Nora Singley är en ivrig älskare av ost, och under en tid var hon cheesemonger och utbildningsdirektör på Murray’s osteshop i New York City, där hon fortsätter att lära sig ostklasser för allmänheten. Hon är för tillfället en assistentkock på The Martha Stewart Show.

(Bild: Flickr-användaren Paul Goyette licensierad under Creative Commons)