Kan du göra spisen popcorn med vatten istället för olja?

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

I mitt strävan att sätta internetets mest intressanta, lovande och potentiellt tankar på provet, snubblade jag på ett tips som jag aldrig hade hört förut: du kan pop popcorn på spisen med en matsked vatten istället för olja. Ett fettfritt popcorn alternativ för oss utan luftpopper eller mikrovågsugn? Jag var definitivt fascinerad, men skulle den här tekniken faktiskt fungera? Jag var tvungen att prova det.

Den ursprungliga tipsen

Denna metod verkar härröra från America’s Cookbook Test Kitchen Healthy Family, även om jag lärde mig om det någonstans på webben och hittade sedan ett par matbloggar som rekommenderade tekniken:

→ Hur pop popcorn i vatten – Eva’s Garden of Eatin ‘
→ Vattenpoppad Parmesan Popcorn – Foodtastic Mom

Båda recepten har dig varm en tung panna över medelhög värme i två minuter, tillsätt 1 matskedvatten och 1/2 kopp popcornkärnor, täck och skaka ofta tills de första kärnorna popar, fortsätt sedan skaka tills poppet saktar.

Testmetoden

Jag gör stovetop popcorn åtminstone ett par gånger i månaden, så jag har redan den perfekta potten för att göra popcorn på spisen och vet hur högt att varma värmen för att poppa alla kärnor utan risk för brännande.

Jag försökte denna teknik tre gånger och gjorde en sats med min vanliga metod.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Medurs från högra höger: Runda 4, Runda 3, Runda 2, Runda 1

Resultaten

Inte bra, killar. Inte bra.

Omgång 1: Brända kärnor som aldrig poppade. Inga överraskningar där, eftersom jag inte skakade pannan medan kärnorna var uppvärmning.

Runda 2: Brända kärnor som aldrig poppade. Jag skakade pannan kraftigt och ofta, men efter ca 3 minuter såg jag in i pannan och hittade en hög med lite branta, torra utslagna kärnor.

Runda 3: Brända, mestadels obehandlade kärnor med några poppade bitar. Jag slog ner värmen till medium och tänkte att det skulle kunna hjälpa kärnorna att poppa innan de hade en chans att bränna. Efter 3-4 minuter började jag hoppa och kikade in för att finna att majoriteten av kärnorna redan hade bränt.

Runda 4: Perfekt stovetop popcorn – inte gjord med vatten. Efter allt som brände och såg ner tyvärr på oöppna kärnor, dog jag för någon verklig popcorn, så jag gjorde ett parti som vanligt gör, med början med ett par matskedar olja. Detta var också ett bra sätt att se till att det inte fanns något som var fel med mina popcornkärnor. Nej. Denna popcorn var perfekt.

Bedömning: Detta är inte ett tankegångsspets.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Slutliga anteckningar

Jag tror inte att denna metod är omöjlig; självklart fungerade det för minst två bloggare, och kanske gjorde jag något fel när jag provade det. Men jag tror att för att kunna räkna som verkligen till hjälp, bör ett tips enkelt reproduceras av nästan alla. Jag är inte en stovetop popcorn nybörjare och ville verkligen att den här tekniken skulle fungera, men det finns bara så många skålar av ledsna, skurna popcornkärnor som jag kan titta på innan jag slänger in handduken – och ta en flaska olja för att göra en sats med popcorn det gammaldags sättet.

  3 skäl att köra din diskmaskin på natten

Har du någonsin provat den här metoden? Fungerade det för dig?