Kale tycker att det är en stor affär. Låt oss äta Swiss Chard istället.

(Bildkrediter: David Kay / Shutterstock)

När jag behöver plocka upp en grönsak till middag, men jag är inte säker på vad jag tjänar det med, köper jag en massa schweiziska chard och hoppa över kale. Så mycket som min familj har velat älska kale, är vi inte i stånd med den stjärnhärda matvärlden. Vi har aldrig gillat det, oavsett hur svårt vi försöker.

Schweizisk chard är dock lika näringsrik, mild nog i smak att den spelar snyggt i en mängd olika rätter och beredningar, och är lätt och snabb att förbereda. Det har vunnit en plats på vårt matbord och borde ha en plats på din!

Vad är Swiss Chard?

Schweizisk chard är en grönskande grönsak i samma familj som betor och spenat. Den härstammar i Medelhavsområdet och inte i Schweiz – oavsett vad det kan innebära.

Schweizisk chard kan gå med andra namn som silverbeet, evig spenat, spenatbetor, krabba betor, ljusa ljus, seakale betor, mangold eller till och med precis som spenat i Sydafrika.

Det finns många bra saker att veta om schweiziska chard: det är lågt i kalorier men packar massor av antioxidanter och vitaminer, vilket gör det ett hälsosamt val när du lagar mat.

(Bildkrediter: Flickr medlem jslander licensierad under Creative Commons)

Köpa och lagra Swiss Chard

Även om schweizisk chard i allmänhet kan odlas året runt och ibland ses som en vintergrönsak, är det högsäsong på sommaren.

När du köper Swiss Chard, leta efter livlig färg och obrända blad och stjälkar. Bladen ska vara fasta och inte visade. Även om chard löv alltid är en mörkgrön, kan stjälkarna vara vita, gula eller ljusröda. Det finns ingen märkbar smakskillnad mellan färgerna, även om de röda stjälkarna kan blöda en röd eller rosa färg i andra livsmedel som den är lagad med.

Tänk på att regnbågsskärmen inte är en mängd chard – det är bara olika färger av chard som är hopfällda tillsammans för att bli sålda.

Swiss chard kan förvaras i en plastpåse i kylskåpets fuktighetslåda i upp till 5 dagar.

Prepping Swiss Chard

Efter att ha tvättat charden, stapla den ihop, trimma ändarna av stammarna, klippa sedan stammarna från bladen. Om det finns tjocka revben i bladen, klippa dem ut. Stacka löven och skär ihop i band eller bitar och de är redo att gå.

 • Lär dig den här tekniken: Hur man förbereder chard (eller någon annan Leafy Green!)

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Medan stjälkarna inte används lika ofta som löv, är de knäckiga och läckra och lika värda att ätas som sina löviga motsvarigheter. Saute dem eller till och med pickle dem för en tillfredsställande crunch.

Sätt att äta Chard Stems

 • 5 sätt att äta chard stammar
 • Kasta inte dem! Pickled Rainbow Chard Stems

Äta Swiss Chard

Swiss Chard löv är ömt och har en smak som betor grönsaker och spenat. Medan vissa kan hitta löven lite bittra, är de mindre vegetal i smak än kale. De knäckiga stjälkarna är lite söta och har en liknande smak och konsistens med bok choy stammar.

Schweizisk chard är lätt att förbereda på många olika sätt – det lagar sig ganska snabbt, vilket gör det till ett bra alternativ när du behöver kasta tillsammans middag. Saute, braise, eller till och med äta den rå! De starka löven kan hålla sig bra utan att blöda i sallader på samma sätt som kale gör.

Swiss Chard Taco Wraps med Cumin-Lime Sauce

(Bildkredit: Andrea Bemis)

Swiss Chard Huvudrätt Recept

 • Pasta med Swiss Chard, korv och kantareller
 • Swiss Chard Taco Wraps med Cumin-Lime Sauce
 • Bean, Bacon och Butternut Squash Soppa med Swiss Chard
 • Tortilla Espanola med Rainbow Chard
 • Getost ost och schweizisk chard pasta gryta
 • Brun risskål med Chard & Nutty Tomats Romesco sås
 • Chicken & Swiss Chard Pasta Bake
 • Cheesy Panad med Swiss Chard, Bönor & Korv

Gyllene betes- och kornsallad med Rainbow Chard

(Bildkredit: Emma Christensen)

Swiss Chard Recept

 • Gyllene betes- och kornsallad med Rainbow Chard
 • Israelisk couscous med chard
 • Sautéed Chard och Bell Peppers

Uppdaterad från ett inlägg som ursprungligen publicerades i februari 2007.