Ja, du borde skölja din ris

Hur man gör konge ris gröt

(Bildkredit: Christine Han)

Anvisningarna för att laga nästan alla typer av ris börjar på samma sätt – Skölj rikligt skölj under kallt vatten innan du lagar mat. Medan jag inte brukar klippa hörn, har jag alltid tagit det här steget som mer av ett förslag än ett krav. Ett förslag till att jag tills nyligen har blivit snabb att avvisa och hoppa över.

Jag trodde helt enkelt inte skölja var ett nödvändigt steg. Jag trodde inte att den här extra uppgiften skulle påverka hur riset kokades eller det slutliga resultatet. Låter bekant? Säkert är jag inte den enda som valts att glansa över detta enkla steg.

Så vad hände med mig? Frustrationen av ännu en gryta med gummy ris som alltför lätt klumpade ihop fick mig att tänka att det kanske verkligen var något att skölja. Så jag gav det ett försök.

Ett extra steg som är värt insatsen

Visar sig ett enkelt steg är viktigt och gör verkligen en stor skillnad – särskilt med långkorniga sorter. Ja, sköljning av riset lägger först ett steg till matlagningsprocessen, och det betyder att du lägger en sil eller skål i högen av smutsiga rätter, men dina ansträngningar kommer att belönas med en bättre pott av ris. Sköljning av riset avlägsnar eventuellt skräp och viktigast av allt avlägsnas det ytstärkelse som annars orsakar att riset klumpas ihop eller blir gummy när det kokar.

Du kan använda en skål eller en sil för att skölja ditt ris. Metoden är inte lika viktig som att bara göra det. Och medan du ska skölja ris noggrant behöver du inte oroa dig för att hålla kvar det tills vattnet löper klart. Vid början av sköljningen kan vattnet uppstå väldigt grumligt, beroende på typ av ris, och medan mörkheten kommer att dämpas, kommer vattnet sannolikt inte att bli helt klart.

Vad du får i gengäld är en kruka med kokt ris som är fluffigt och mycket mindre troligt att klumpa ihop.