Inuti Spice Skåpet: Muskat

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

Muskot har kommit långt sedan dagarna då det var tänkt att avvärja pesten. Dessa dagar uppskattas det mycket mer för dess smakförbättrande egenskaper, och du hittar det som används i allt från kötträtter till din favoritlatté.

Vad är muskotmjölk?

Smak: Ljuv
Mest populära användningen: Bakade varor, kött, grytor

Muskot är faktiskt fröet av en tropisk frukt som tros ha sitt ursprung i Nya Guinea (samma frukt som ger oss mace, faktiskt). Frön är ljusbruna på utsidan, avlångformad och ungefär en tum lång. Inuti finns täta packade lager av stärkelsevävnad och doftande olja.

För den bästa smaken, köp fröna hela och riv bara den mängd du behöver använda en mikroplan. Du behöver inte rosta fröet eller ta bort den yttre huden innan du använder den, och muskotfrön kommer att behålla i åratal. Pulveriserad musslor förlorar snabbt sin styrka.

Hur man använder muskotnöt

I söta rätter fungerar muskotsmjölk mycket bra med mjölkbaserade rätter och används ofta i custards och dessertsåser. Du hittar det också i kombination med andra varma kryddor som kanel, kardemumma och kryddnejlika i semesterkakor och kakor.

Muskot används också ofta i smakliga köttbaserade rätter, där den subtilt förbättrar och rinner ut smaken. Du får se det i korvblandningar, lasagnas och ragus. Muskat kopplar också mycket bra med vinterns squash och mörka bladgröna.

I antingen söta eller salta rätter går en liten muskotnöt långt – speciellt när du gräver den fräsch. De flesta recepten kräver bara en åttonde av en tesked, och sällan mer än en fjärdedel.

Om du tycker att smak av muskotmassan är för stark för din smak, försök att byta den med mössa. Mace har en sötare och mindre astringent smak.

Recept för matlagning med muskotnöt

  • Maple Pumpkin Pie med Streusel Topping
  • Klibbiga citronrullar med citronkremostglask
  • Super-Soft Snickerdoodle Cookies
  • Deep Dish Shepherd Pie med sötpotatis och Kyckling Curry
  • Make-Ahead “Skinka och ost” Breakfast Casserole