Inne i Spice Skåp: Coriander

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

Koriander kommer inte att slå dig över huvudet som cayenne, eller vill du som muskatnöt. Hälften av tiden kanske du inte ens inser att den är där. Vi tänker på koriander som en bakgrundspice och lägger till den lilla du ne sais quoi till många av våra favoriträtter.

Vad är koriander?

Smak: Sur
Mest populära användningen: Pickling, curries, kryddblandningar

Koriander kommer från frön av korilanderna, men du skulle aldrig veta det. Där färsk koriander är djärv och självhäftande (och polariserande) är koriander mjuk och subtil. Den har en jordisk, lemonsmak som fungerar bra i kombination med andra kryddor, särskilt kummin.

Du kan köpa koriander som hela frön eller malda i ett pulver. Fröna är små, lätta och runda, och de gör ett skumbrunt pulver. Om du köper frön, försök att rosta dem lätt innan du maler dem för att få ut oljedomen och smakerna.

Hur man använder koriander

Koriander används i stor utsträckning i latinamerikansk och mexikansk matlagning. Prova att lägga till en tesked nästa gång du gör posole, enchiladas eller till och med bara en kruka med bönor. Du hittar också koriander i mycket indisk matlagning, där den används som en av kryddorna i många currydiskar. Det utgör en stor komponent i kryddglass för fisk och kyckling, och lägger till en fin ljus smak när man gör hemlagade pickles.

Recept för matlagning med koriander

  • Quinoa och Black Beansalad med Orange-Coriander Dressing
  • Rostad rödkål och Rainbow Pepper Slaw med örter
  • Lamb Bolognese
  • Pork Chops i Port Wine Sauce