Inne i kryddskåpet: Fänkålfrön

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

En del av liknande plantan är fennikelfrö en krydda med en varm aromatisk smak som används i söta och smakfulla recept runt om i världen, och särskilt populärt i italienska, indiska och Mellanöstern.

Vad är Fennikelfrö?

Smak: Ljuv
Mest populära användningen: Te, kryddblandningar och torra gnuggar för kött

Fänkål frön är frukten av Foeniculum vulgare – eller vad vi vanligtvis vet som fänkål – en blommande växt i morotfamiljen. Native till Medelhavet, dessa aromatiska frön används nu i kök runt om i världen. Fänkål frön har en oval form, och en gång torkat tar en grönbrun färg, som långsamt bleknar till grått som fröet ålder. På grund av deras liknande söta och subtila lakritsliknande smak är fennikelfrö ofta förvirrad med anis.

Fänkålfrö menas att vara ett matsmältningsstöd. Det är vanligt att göra te och kapslar sålda för detta ändamål, och i Indien och Pakistan är fennikelfrö vanligtvis rostad och ätit efter en måltid med frisk andedräkt som en extra fördel.

Förvara fänkål frö i en lufttät behållare, på en sval, torr, mörk plats i upp till sex månader.

Hur man använder fänkål frön

Fänkål frö kan användas hela eller malda upp, och används i både söta och salta recept. Om du väljer att använda den helt, var noga med att knäcka fröna något med en kocks knivs häl eller botten av en stekpanna eller gryta, för att släppa de doftande oljorna.

Fänkål frön är en vanlig ingrediens i lös teblandningar, som chai och laktationste, och kan också vara brant och åtnjutas på egen hand. Det är en viktig ingrediens i fem-kryddpulver, och ett regelbundet tillsats i andra kryddblandningar för att användas en torr gnidning för kött och fisk. Fänkål frön lägger till en subtil doftande sötma i korv, marinara sås, hemlagad bröd och kakor.

Recept för matlagning med fänkålsås

  • Eftermiddag mage-lugnande te
  • Autentisk Chai
  • Mammors mjölk te för sjuksköterska Mamas
  • Quick Pickled Berries