Ingrediens Spotlight: Saba

Vi har grillat ton frukt i sommar – plommon, persikor, pluots, fikon – och det har varit det perfekta tillfället att bryta ut vår dyrbara flaska saba.

Vi mötte först saba på en gourmetmarknad och behövde bara ta med en flaska hemma. Även om det var lite dyrt och vi hade aldrig smakat det förut var vi fascinerad av beskrivningen av en gammal, sirapig krydda som liknar Balsamvinäger. Splurge var värt det. Nu anser vi vår flaska saba en värdefull besittning, används sparsamt och vid speciella tillfällen för att lägga till en söt, karamelliserad smak för frukt, ost och marinader.

Saba är gjord av druvor, främst Trebbiano eller Lambrusco sorter. Druvmusten eller juiceen kokas långsamt ner till ungefär en tredjedel av sin ursprungliga volym, vilket resulterar i en sirap med den rika, söta smaken av russin och plommon. (Saba är också känd som mosto cotto – “kokt druvmust” – eller vin cotto – “kokt vin”.)

Forntida greker och romare använde saba för att söta efter desserter och drycker och smaka kött. Här är några moderna recept, men du kan också bara dysa sirap på frukt, grönsaker, ricotta eller vad du kan tänka dig!

• Bakade päron med Saba, från det fantastiska bordet
• Getost med fikon och valnötter, från Suzanne Goin
• Hallon med Saba Sabayon, från Bon Appétit
• Lax med fikon, saba och vattenkris, från David Pasternak

Relaterad: Vad handlar det om: Vit Balsamvinäger?

(Bild: Emily Ho)

  Recept: Turkiet Avokado Burgers